Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile de aur ale statului francez in cazul Suez-GDF sunt legale

Actiunile de aur ale statului francez in cazul Suez-GDF sunt legale

Actiunile specifice "de aur" pe care statul francez doreste sa le detina in compania rezultata in urma posibilei fuziuni Suez-Gaz de France si care i-ar garanta drepturi speciale in cadrul viitorului grup sunt conforme cu dreptul comunitar, a anuntat, vineri, Comisia Europeana, relateaza AFP.Potrivit unei scrisori a comisarului pietei interne, Charlie McCreevy, catre ministrul francez de finante, Thierry Breton, "statutul actual al proiectului nu contine elemente de disputa care sa determine Comisia sa demareze o procedura legala pentru combaterea unei infractiuni", au confirmat reprezentantii serviciului de presa de la Bruxelles, ca raspuns la informatiile de acest gen aparute in presa.

Deputatii francezi au inceput sa examineze controversatul proiect de lege al privatizarii GDF, care ar trebui sa-i permita statului sa ajunga la 34% din capitalul grupului, de la 80% in prezent, operatiune care ar trebui sa preceada fuziunea cu Suez. Breton a mai spus, joi, ca acest capital de 34% ar constitui o "minoritate de blocaj" si ca statul francez ar beneficia de actiunea de aur, prin care ar dobandi drept de veto asupra a trei tipuri de active: reteaua de transporturi, terminalele pentru gazul metan si depozitele.

"Charlie McCreevy este profund convins ca drepturile speciale pe care si le asuma guvernele pentru a controla companiile private creaza obstacole investitiilor directe", au declarat reprezentantii serviciului de presa al executivului european. Comisarul european a mai propus si o serie de modificari: "precizarea in detaliu a activelor care vor fi vizate de actiunea de aur si precizari ale textului prin care sa se arate ca se vor proteja interesele esentiale ale Frantei inaintea intereselor nationale in general".

In mai, purtatorul de cuvant al lui McCreevy vorbea despre "pozitia constanta" a Comisiei Europene si a comisarului in ceea ce priveste chestiunea actiunii de aur si a exprimat clar ca acest tip de actiuni "nu-si gasesc locul pe piata unica". Executivul european urmeaza linia deschisa de aceste dispozitive, care, potrivit Comisiei Europene, contravin liberei circulatii a capitalurilor in UE si spiritului in care functioneaza piata interna a UE.

Cu toate acestea, statele membre pot detine actiuni "golden share", in cazul in care le justifica prin "nevoi stringente de interes general".

NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 799 ori