10.000 de fosti proprietari risca sa nu primeasca dividende de la FP

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 11:32
1908 citiri
10.000 de fosti proprietari risca sa nu primeasca dividende de la FP

Vicepresedintele Uniunii Asociatiilor Fostilor Proprietari, Marius Murgu, a declarat luni seara ca aproape 10.000 de fosti proprietari risca sa nu primeasca dividende de la Fondul Proprietatea, intrucat Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor intarzie intocmirea formalitatilor, relateaza NewsIn.

"Sunt aproape zece mii de persoane indreptatite care au fost tinute in speranta ca li se vor da plati in numerar cu dosare solutionate. Pana la urma, a iesit Guvernul Boc, a spus nu mai am bani, a iesit la 30 iunie, nu mai am bani, va dau actiuni la Fondul Proprietatea. Oamenii au venit sa-si faca optiunea la nevoie in actiuni la Fondul Proprietatea si acum sunt intarziati si amanati pentru a nu putea intra la plata dividendelor", a spus, la The Money Channel, Marius Murgu.

Actionarii Fondului au decis luni acordarea unor dividende de 1,1 miliarde de lei pentru profiturile inregistrate in 2008 si 2009. In 27 septembrie, Fondul Proprietatea va verifica cine sunt actionarii care vor primi dividendele de 0,0816 lei/actiune din profiturile aferente anilor 2008-2009.

"Eu am interpelat-o pe presedinta de la ANRP sa gaseasca o varianta sa faca aceasta conversie, pentru ca vorbim despre mii de oameni. Insa Ministerul Finantelor nu este prea interesat, fiindca asta i-ar diminua lui cota de incasare a dividendelor si atunci ii intarzie pe acesti oameni", spune Murgu.

Statul detine, prin intermediul Ministerului Finantelor Publice, 49,01% din capitalul Fondului Proprietatea.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost mereu amanat.

#proprietari, #fond, #proprietatea , #Actiuni