Pretul actiunilor FP si esecul Petrom, marile dezamagiri in 2011 - Interviu Greg Konieczny

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 07:50
2441 citiri
Pretul actiunilor FP si esecul Petrom, marile dezamagiri in 2011 - Interviu Greg Konieczny

La un an de la listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grec Konieczny, a declarat intr-un interviu Business24 ca anul trecut a fost marcat de doua mari dezamagiri: pretul actiunilor FP si esecul listarii celui de-al doilea pachet Petrom la BVB.

Potrivit acestuia, ele doua companii mult asteptate de investitori, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar trebui listate cat mai rapid la BVB, in caz contrar pretul actiunilor risca sa se deprecieze, fapt ce ar putea determina o migratie a investitorilor spre piete cu mai multa lichiditate.

Privind la piata de capital romaneasca, Greg Konieczny spune ca succesul Fondului Proprietatea nu poate veni fara o dezvoltare a pietei romanesti. De aceea, urmatoarea mutare pe care FP o va face va fi listarea pe bursa din Varsovia, in prima jumatate a acestui an.

Cum comentati rezultatele financiare obtinute de Fondul Proprietatea in 2011? Profitul Fondului Proprietatea (FP) a crescut anul trecut cu 19%, in timp ce activul net a scazut cu 5,6%.

Da, cred ca masura cheie pentru noi este valoarea neta a activelor pe actiuni si asta, din pacate a scazut, insa uitandu-ne la ceea ce s-a intamplat intre timp pe piata de capital din Romania si pe pietele europene, speram la rezultate pozitive in acest an.

Pretul actiunii FP pe bursa nu s-a apropiat de valoarea nominala, de la un pret de 0,6495 lei din prima zi de listare. Privind retrospectiv au fost asteptarile investitorilor mult prea ridicate in privinta pretului?

Piata este arbitrul si judecatorul. Piata este foarte puternica. Ea decide care este pretul potrivit, de aceea nu pot spune care sunt asteptarile investitorilor.

Cel putin acum, la un an dupa listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori stim care este pretul, inainte nu stiam nici atat.

Pe toate pietele exista un grad sporit de neincredere si volatilitate. Ce cauta astazi marii investitori pe bursa? Sunt analisti care afirma ca marile capitaluri nu mai au in vizor Romania. Cum comentati?

As putea spune contrariul. Uitandu-ne la intrarile de capital din portofoliile investitorilor Fondului Proprietatea din ultimul an, vedem ca au fost intrari de 500 de milioane de euro. Nu cred ca a mai fost pana acum o intrare atat de mare de capital de la investitorii straini.

Multi dintre ei au investit pentru prima oara in Romania.

Intrebarea este daca piata de capital, Guvernul si ceilalti participanti vor veni cu noi companii, noi idei pentru a-i convinge pe investitori sa ramana si sa nu se limiteze doar la Fondul Proprietatea.

Cand ar trebui listate la bursa pachete din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in opinia dumneavoastra? Este acest an, pe care multi il vad mai greu ca 2011, potrivit unor astfel de listari de companii de prim rang?

Cat mai curand posibil. Daca mai asteptam, exista riscul ca valoarea actiunilor acestor companii sa scada, nu sa creasca.

De asemenea, exista riscul ca investitorii sa se orienteze spre alte piete, unde exista mai multa lichiditate si mai multe oportunitati.

Ce succes credeti ca va avea programul de privatizari care ar trebui derulat de Guvern, in acest an, in contextul crizei internationale? Ce rol ar putea juca Fondul Proprietatea in acest program, avand in vedere ca este actionar la multe dintre aceste companii?

Noi incercam sa colaboram cu autoritatile pentru a face acest proces de privatizare cat mai usor si mai atractiv pentru investitori.

De asemenea, lucram pentru a ne asigura ca aceste companii vor fi pregatite intern sa faca fata unor noi investitori.

Rezultatele pot fi pozitive, insa, pentru a convinge investitorii sa se implice trebuie sa le oferim produse atractive, bine impachetate dar care au si un pret atractiv.

Care au fost cele mai dificile momente pentru FP de la listare si pana in prezent?

Provocari noi apar in fiecare zi, dar cea mai mare dezamagire pentru noi, anul trecut, a fost desigur pretul actiunilor. Bineinteles, au existat anumite motive.

O alta dezamagire foarte mare a fost cea legata de esecul listarii Petrom.

Sunt voci importante din piata de capital care spun ca pretul actiunilor Fondului Proprietatea ar fi evoluat oricum in jos pentru ca lichiditatea si vizibilitatea bursei de la Bucuresti sunt reduse. Practic, pretul este tras in jos si pentru ca BVB este mica. Care este opinia dumneavoastra?

Este unul din motivele pentru care unii investitori se feresc sa tranzactioneze in Romania.

Pentru unii dintre ei, deschiderea unor conturi de tranzactionare si mentinerea acestora, care este destul de scumpa, doar pentru o singura actiune, nu are sens. De aceeea, vrem sa atragem investitori pentru oferta secundara, din alta parte.

Care sunt planurile in privinta FP pentru acest an? Unde in afara v-ati dori listat FP si de ce?

Obiectivul cheie este acela de a atrage o cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si, de asemenea, o crestere a pretului pe actiune. Iar acest lucru va fi posibil pe piata din Varsovia, unde exista o cantitate mare de bani din fondurile de hedging carora nu li se permite sa investeasca in actiuni listate in alta parte.

Multi dintre brokerii si investitorii internationali tranzactioneaza pe aceasta piata. Cum am mai spus, aceasta bursa va oferi mai multa vizibilitate Fondului. Termenul pentru listarea FP pe aceasta bursa a ramas prima jumatate a acestui an.

A fost cea mai dinamica piata din ultimii ani, iar asta este ceea ce cautam. Cu cat sunt mai multi investitori care cumpara actiunile cu atat mai mult va creste pretul pentru actionarii nostri.

Deasemenea, luam in considerare dezvoltarea pietei de capital din Romania si ne dam seama ca succesul nostru aici nu poate veni fara cresterea pietei.

#bilant 2011 fondul proprietatea, #actiuni fondul proprietatea, #mark mobius fondul proprietatea , #Actiuni fondul proprietatea