CNVM vrea ca Fondul Proprietatea sa se inregistreze in categoria AOPC de tip special

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 09:52
1815 citiri
CNVM vrea ca Fondul Proprietatea sa se inregistreze in categoria AOPC de tip special

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lansat in dezbatere publica un proiect de regulament care vizeaza inregistrarea Fondului Proprietatea in categoria AOPC (alte organisme de plasamente colectiv), de tip special, ceea ce ar putea grabi procesul de listare a Fondului, scrie NewsIn.

Proiectul stabileste norme cu privire la inregistrarea si functionarea Fondului Proprietatea, precum si la tranzactionarea actiunilor emise de catre acesta. Propunerile si observatiile cu privire la acest proiect de reglementare vor putea fi transmise la CNVM pana in 20 ianuarie 2010.

Daca proiectul de reglementare va fi aprobat in actuala forma, Consiliul de supraveghere al FP va trebui sa depuna in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare documentatia necesara in vederea inscrierii la CNVM a Fondului Proprietatea ca AOPC de tip special, infiintat sub forma unei societati de investitii de tip inchis.

In acest caz, activul net al Fondului urmeaza se se calculeze dupa mai multe criterii aplicabile si altor AOPC. Astfel, valoarea activului net se determina ca diferenta intre valoarea totala a activelor si valoarea insumata a datoriilor societatii si a veniturilor inregistrate in avans.

In prezent, actionarii Fondului Proprietatea asteapta numirea unui reprezentant care sa semneze contractul de administrare cu Franklin Templeton, dupa ce in ultima AGA Finantele au respins mandatarea avocatului familiei Malaxa, Mark Meyer, pentru semnarea contractului.

Familia Malaxa, care detine 8% din actiunile Fondului Proprietatea, ceruse convocarea AGA pentru alegerea unui mandatar care sa semneze contractul cu Franklin Templeton in numele fondului, deoarece Enache Jiru, fostul reprezentant desemnat, a renuntat la mandat.

Presedintele comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea, Enache Jiru, a renuntat la inceputul lunii octombrie la imputernicirea acordata de actionari pentru semnarea contractului cu Franklin Templeton, deoarece se afla intr-o situatie contradictorie, dupa solicitarea Guvernului de renegociere a contractului.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in 7 septembrie, contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton, in contextul in care reprezentantii actionarului majoritar al Fondului, Ministerul Finantelor, au fost prezenti la adunare, dar ulterior Finantele au fortat renegocierea contractului cu Fraklin Templeton.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cnvm, #fondul, #proprietatea, #aopc , #Actiuni fondul proprietatea