Incertitudinile și riscurile globale generate de războaiele din Ucraina și Israel, plus povara administrativă, complexitatea și costurile au determinat o criză majoră într-o țară vestică, unde trăiesc peste un milion de români. În 2024, Londra și Marea Britanie au fost lovite de cel mai mare crah – exod bursier – de la criza financiară globală din 2009.
Anul trecut a fost unul dintre cele mai ”liniștite” înregistrate la Bursa de Valori din Londra, care a înregistrat cea mai mare ieșire de companii de la criza financiară globală, arată o nouă analiză efectuată de gigantul de audit EY, potrivit Independent.
Gigantul Just Eat, proprietarul Paddy Power, Flutter, grupul de turism Tui și firma de închiriere de echipamente Ashtead au fost printre companiile care au anunțat planurile de a renunța la listarea principală de pe Bursa din Marea Britanie.
Un total de 88 de companii și-au radiat sau și-au transferat listarea principală de pe piața primară din Marea Britanie, The London Stock Exchange (LSE), care este cel mai mare număr înregistrat din 2009, potrivit datelor de la gigantul de audit EY. Un număr dintre aceste firme au spus că lichiditatea în scădere și evaluările mai scăzute au fost motivele cheie pentru a pleca din Londra, în special în SUA, care oferă mai mult capital și o activitate de tranzacționare mai intensă, a spus EY.
Gigantul de pariuri Flutter Entertainment și-a schimbat listarea principală la New York, Statele Unite unde a spus că ar putea accesa „cele mai profunde și mai lichide piețe de capital din lume”. Just Eat Takeaway și-a abandonat complet listarea pe LSE, invocând „povara administrativă, complexitatea și costurile” asociate cu păstrarea acțiunilor sale la Londra, drept unul dintre motivele pentru care a renunțat.
Alte companii, cum ar fi Watches of Switzerland, s-au confruntat cu presiuni din partea investitorilor pentru a-și schimba listarea principală pe bursă în SUA.
Între timp, șeful gigantului petrolier BP a sugerat anul trecut că îndepărtarea din Regatul Unit „nu este pe ordinea de zi”, Murray Auchincloss insistând că diferențele de evaluare dintre companiile din Marea Britanie și cele din SUA ar putea fi eliminate prin „performanță sigură, trimestru de trimestru”, împreună cu răscumpărări de acțiuni, creșteri de dividende și creșterea fluxului de numerar.
Rafala de companii care părăseau sau și-au mutat listarea principală pe piețele străine a fost agravată de lipsa de companii care își lansează acțiunile în 2024. Au existat un total de 18 noi listări, cunoscute sub numele de oferte publice inițiale (IPO), la Londra anul trecut, a constatat EY.
Acesta a fost cel mai mic volum de listări de când EY a început să înregistreze datele în 2010 și de cinci ori mai puțin decât numărul care a fost eliminat sau transferat în altă parte.
Lansarea gigantului francez de televiziune și producție Canal+ în decembrie a dat totuși un impuls major pieței de valori din Londra, pe măsură ce anul se apropia de sfârșit, strângând 2,6 miliarde de lire sterline la debutul său pe piață bursieră.
Aceasta a fost cea mai mare listare din 2022 și a adus valoarea totală a încasărilor strânse de-a lungul anului la 3,4 miliarde de lire sterline – triplu față de suma strânsă de la 23 de companii în 2023.
Scott McCubbin, liderul IPO al EY pentru Regatul Unit și Irlanda, a declarat că a fost un „an liniștit” pentru LSE, adăugând: „Instabilitatea geopolitică continuă, creșterea economică lentă și apetitul diminuat pentru acțiunile interne în rândul fondurilor de pensii au afectat evaluările și lichiditatea”.
„Am văzut, de asemenea, cea mai mare ieșire de companii de pe piața principală din Londra de la criza financiară globală, deoarece companiile căutau acces la un grup mai profund de investitori și perspectiva îmbunătățirii lichidității pe alte burse.”
„Dar pe măsură ce intrăm în 2025, există motive pentru un optimism prudent”, a continuat McCubbin. „Un mediu de politică internă stabilizat post-electorat, o serie robustă de tranzacții și o reformă a listărilor creează oportunități de restabilire a competitivității Londrei, ceea ce ar putea conduce la o redresare a activității în prima jumătate a anului 2025”.
„Afacerile care țintesc IPO vor urmări îndeaproape piața pentru a-și cronometra eficient ofertele publice.”
Pe piețele globale, au existat 1.215 de tranzacții în 2024, strângând 121,2 miliarde de dolari SUA (97,8 miliarde de lire sterline), mai puțin atât ca volum, cât și ca valoare decât în 2023.
Pentru prima dată, India a urcat pe poziția de top la nivel global cu cel mai mare număr de IPO, în timp ce SUA au strâns cele mai multe venituri pentru încă un an, potrivit datelor EY.
Un purtător de cuvânt al Trezoreriei de la Londra a declarat: „Creșterea economică și stimularea mai multor investiții în Marea Britanie este misiunea noastră numărul unu. „IPO-urile recente și anunțurile de listare ale companiilor cu o creștere mare precum Raspberry Pi și Canal+ demonstrează încrederea în piețele noastre de capital”.
„Vrem să continuăm să atragem afaceri interesante în Marea Britanie. De aceea, creăm megafonduri de pensii pentru a debloca miliarde de lire sterline de investiții potențiale pentru afaceri, precum și pentru a sprijini cea mai mare revizuire a regulilor de listări din Marea Britanie din decenii.”
Reformele de anul trecut au inclus reguli de casare care au forțat un vot al acționarilor cu privire la tranzacțiile dintre companiile listate în Marea Britanie și părțile afiliate. Acest obstacol a fost parțial pus pe seama deciziei firmei de cipuri Arm din Cambridge de a se lista în SUA în detrimentul Londrei în 2023 de către susținătorul SoftBank.
...citeste mai departe despre "Un milion de români trăiesc criza majoră într-o țară vestică: Cel mai mare exod de la crahul din 2009" pe Ziare.com