Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cantoanele din Elvetia "lupta fiscal" pentru atragerea investitorilor

Cantoanele din Elvetia "lupta fiscal" pentru atragerea investitorilor

Nivelul scazut al taxelor reprezinta un avantaj traditional al Elvetiei in raport cu alte tari dezvoltate in eforturile de atragere a marilor companii multinationale, insa mai putin cunoscuta este "lupta fiscala" dintre cantoanele elvetiene pentru ademenirea marilor investitori, scrie WSJ.

Cantoanele Elvetiei, unitati administrative cu un nivel ridicat de autonomie fata de guvernul central, ofera regimuri fiscale tot mai relaxate pentru a determina marile companii multinationale sa-si relocalizeze sediile centrale sau regionale in jurisdictiile locale, se arata intr-o analiza Wall Street Journal (WSJ), transmite Mediafax.


Castigatorul detasat al acestei lupte interne este cantonul Zug, care a reusit sa atraga atat de multe corporatii incat a inceput sa aiba probleme cu "spatiile de cazare", piata imobiliara devenind supraaglomerata.


Inca din anii '60, autoritatile locale din Zug si-au asumat rolul de pionieri in "arta" de a convinge companiile sa-si mute sediile in jurisdictia locala.


In prezent, cantonul gazduieste sediile generale sau regionale ale unor corporatii de talia Johnson & Johnson, Burger King Holdings Inc. sau Siemens AG.


Zug se afla insa intr-o criza de spatii rezidentiale, iar cantoanele vecine cauta sa profite de aceasta slabiciune.


"Zug a luat o decizie extrem de fericita, cu atatia ani in urma, de a introduce un cod fiscal competitiv. Acum, eforturile cantoanelor vecine de a atrage afaceri au devenit un trend", comenteaza Goerges Meyer, tax partner la PricewaterhouseCoopers Zurich.


Pe plan international, Elvetia se lupta pentru atragerea multinationalelor cu tari precum Irlanda, Olanda, Marea Britanie sau Germania.


Politica fiscala relaxata reprezinta cel mai important avantaj al Elvetiei, insa mediul universitar dezvoltat, eficienta sectorului public si legislatia foarte apreciata din domeniul drepturilor de proprietate intelectuala reprezinta de asemenea stimulente demne de luat in seama.


Taxa corporativa federala este in Elvetia de doar 8,5%, iar impozitul mediu la nivel national, dupa adaugarea taxelor si impozitelor percepute de autoritatile locale si municipale, este de 21,2%, fata de circa 30% in Germania sau 25,5% in Olanda, potrivit KPMG.


In Statele Unite, rata efectiva de taxare a mediului de afaceri este de 40%, in Franta de 33,3%, iar in Marea Britanie de 28%, potrivit datelor KPMG citate de WSJ.


In cantoanele Elvetiei rata efectiva de impozitare a companiilor variaza de la 24,2% in Geneva la 16,3% in Zug si 16% in Schaffhausen la 12,7% in Obwalden.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1383 ori
Citeste mai multe despreelvetia investitori avantaje fiscale