România rămâne în urma Bulgariei în ceea ce privește demersurile referitoare la adoptarea monedei euro. Publicația germană Merkur a analizat pașii făcuți de cele două state membre ale Uniunii Europene, în această direcție.
Aderarea deplină a României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025, creează premisele unei creșteri economice în cele două state, menționează sursa citată. Astfel, discuțiile privind adoptarea monedei euro în România și Bulgaria devin din ce în ce mai justificate.
Potrivit editorialiștilor germani, vecinii de la sud de Dunăre ar putea adera la moneda euro din 2026, dacă bulgarii nu se vor răzgândi, iar economia va permite acest lucru. Dimitar Radev, președintele Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), a declarat că infrastructura tehnică necesară pentru această tranziție e deja pregătită, dar succesul depinde în bună măsură de reducerea semnificativă a inflației.
România merge târâș, spre deosebire de Bulgaria
Între timp, în România, planul aderării la moneda euro bate pasul pe loc, mai degrabă. Potrivit datelor publicate de Euractiv, dezideratul ar putea fi atins de țara noastră abia în 2029. Încă e nevoie de reforme economice și instituționale, pentru alinierea României la criteriile ce trebuie bifate pentru aderarea la euro.
Rămâne de văzut dacă specialiștii își vor reevalua predicțiile în privința României, după aderarea la Spațiul Schengen. Cert este că cei 17 ani în care țara noastră a fost membru UE, dar „interzis" în Schengen, au generat pierderi anuale de 2,3 miliarde de euro, potrivit Comitetului Economic și Social European (CESE), plus 90 de milioane de euro pentru industria de transport, cauzate de întârzierile la granițe. De partea cealaltă, pierderile bulgarilor sunt estimate la 834 de milioane de euro, anual.
...citeste mai departe despre "În ce an ar putea trece România la moneda euro. Bulgaria ne salută din mers" pe Ziare.com