Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”

Joi, 23 Mai 2024, ora 22:00
1012 citiri
Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”
Sindicaliștii din administrația publică au protestat în fața Guvernului FOTO Facebook/FNSA România

Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede creșteri salariale pentru anumiți bugetari ar putea fi un „pas mare și sigur” spre o criză economică, spun specialiștii consultați de Ziare.com.

Mai mult decât atât, presiunile unor categorii socio-profesionale asupra Guvernului în plină campanie electorală dau liber unor promisiuni care nu pot fi susținute decât pe hârtie, consideră Mircea Coșea, profesor universitar de Economie.

Aflat sub „amenințările unor proteste” ale bugetarilor chiar din cadrul ministerelor, Guvernul Ciolacu a promis și a adoptat în regim de urgență: majorare salarială de 10% în două tranșe, în iunie şi septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Despre aceste creșteri beneficiază angajații din domeniul Culturii, cei de la Registrul Comerțului, de la agențiile de Mediu, angajații din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, cei din cadrul Apărării și funcționarii din primăriile localităților cu mai puțin de 20.000 de locuitori.

„Atât își permite Guvernul”, s-a exprimat premierul Marcel Ciolacu, înainte de a adopta Ordonanța de Urgență prin care se majorează salariile unor categorii de bugetari. Ulterior, a menționat că va cere ministerelor să prezinte un plan de restructurări. Mai exact, de concedieri, pentru cei care nu fac performanță.

Lecție de „șantaj” în Guvern. Guvernul „dă cu o mână” și „ia cu alta”. Mircea Coșea: „Înseamnă șomaj”

Despre această situație, de „restructurare” a aparatului bugetar, cunoscutul economist Mircea Coșea spune că este necesară, însă nu se poate face de pe o zi pe alta. Mai mult decât atât, creșterea salarială bazată pe concedierea altor bugetari va adânci rata șomajului.

„Efectul este foarte periculos. În primul rând, înseamnă șomaj în rândul unei categorii care nu-și găsește ușor de lucru (n.r. bugetari). Apoi, pe ce criterii sunt dați afară oamenii(?) Nu există un mecanism de evaluare a performanțelor. Nu zic că această restructurare nu este necesară, dar nu se poate face de pe o zi pe alta. Ca să mărești salariile bugetarilor, trebuie să mărești productivitatea, investițiile, mediul de afaceri. Or, în prag de alegeri, se întâmplă numai lucruri bune, se fac numai investiții, se deschid fabrici, doar pe hârtie(...)

În realitate, lucrurile nu stau așa. Nu pot fi soluții pe moment pentru creșterile salariilor, însă se merge pe șantaj, e un termen dur, dar eu îl zic”, a menționat Mircea Coșea, pentru ziare.com.

Polițiștii „au lovit” unde doare mai tare. Au amenințat că „nu vor păzi secțiile de votare. Planurile sindicatelor din administrația publică

Întrucât nu au fost incluși în Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care se majorează salariile etapizat, polițiștii din România au amenințat și ei cu proteste. Astfel, prin intermediul sindicatelor, au amenințat că în ziua alegerilor (n.r 9 iunie) „nu vor păzi secțiile de votare”, pentru că„ Guvernul nu le-a recunoscut rolul esențial pe care îl au în societate”. Ulterior, la numai 24 de ore de la „amenințarea” structurilor de ordine publică, Guvernul a inclus la majorarea salarială și angajații din această structură.

„Mi se par niște abuzuri aceste cereri ale polițiștilor. Nu ai cum să condiționezi votul, alegerile, esența democrației, de creșteri salariale”, a precizat economistul Mirea Coșea, pentru Ziare.com.

Pe de altă parte, reprezentanții sindicatelor din administrația publică au subliniat că, în cazul unor concedieri ilegale, pot deschide procese în instanță, inclusiv pentru discriminare.

Raport „negru”. Deficitul bugetar tot mai mare. Expert în politici publice: „Arată lipsa unui plan al Guvernului, inclusiv pentru perioade de criză”

Guvernul Ciolacu estimează că impactul bugetar pentru aceste creșteri salariale este de peste 1,12 miliarde de lei. Datele despre „gaura” din bugetul României sunt cel puțin îngrijitoare. În primele trei luni ale 2024, deficitul bugetar se ridica la 36 de miliarde de lei, aproximativ 2% din PIB-ul estimat pentru 2024. Cu toate acestea, șeful Guvernului susține că toate cheltuielile vor fi ținute „sub control”. Cu doar un an în urmă, când pregătea „Ordonanța austerității”, premierul Marcel Ciolacu susținea că „nu vor fi concedieri în rândul bugetarilor”.

Andrei Vlăduțescu, expert în politici publice și analist politic, susține că modul în care Guvernul a reacționat în ultimele 48 de ore arată lipsa unui plan real de guvernare.

„Creștem, concediem, dar nu știu cum, atât se poate, aceste verbe arată lipsa unui plan al Guvernului, inclusiv pentru perioade de criză. Orice Guvern, instituție publică sau privată, în mod normal trebuie să aibă un plan de criză, ceea ce spunem B, C etc. Un asemenea plan, în cazul de față, ar fi însemnat deja o evaluare a aparatului bugetar, în contextul în care asemenea proteste se estimează în apropierea alegerilor. Întâi se fac calcule, apoi se anunță măsuri pe baza calculelor”, s-a exprimat Andrei Vlăduțescu, expert în politici publice, pentru ziare.com.

...citeste mai departe despre "Salariile bugetarilor declanșează prăpădul în România. Economist: „Efectul e foarte periculos”" pe Ziare.com

Vești bune pentru șoferi. Preţul poliţelor de asigurare obligatorie rămâne plafonat până la 30 septembrie
Vești bune pentru șoferi. Preţul poliţelor de asigurare obligatorie rămâne plafonat până la 30 septembrie
La propunerea Ministerului de Finanţe, Guvernul a decis vineri, 21 iunie, ca preţul poliţelor de asigurare obligatorie RCA să rămână plafonat până la 30 septembrie. "La propunerea MF,...
#bugetari salarii, #concedieri bugetari, #mircea cosea, #Guvernul Romaniei, #Ciolacu premier , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”