Philip Morris ameninta ca da in judecata guvernul australian

Luni, 27 Iunie 2011, ora 12:59
1375 citiri
Philip Morris ameninta ca da in judecata guvernul australian

Guvernul australian ar putea fi dat in judecata de grupul Philip Morris, nemultumit de propunerea acestuia de a impune producatorilor de tigarete sa comercializeze produsele in pachete simple, fara brand. Oficialii Philip Morris au precizat ca vor cere guvernului australian daune de mai multe miliarde de euro, transmite Reuters.

Compania este ingrijorata ca pachetele monocrom ar putea afecta valoarea brandurilor cunoscute de tigarete, precum Marlboro, si capacitatea acestora de a concura cu alte marci.

Guvernul australian considera ca scaderea gradului in care poate fi identificat un brand de tigarete va face fumatul mai putin atractiv, reducand numarul de fumatori si costurile din sistemul de sanatate asociate fumatului.

Autoritatile australiene din domeniul sanatatii estimeaza ca fumatul cauzeaza 15.000 de decese in fiecare an in tara si induce costuri de peste 31 miliarde de dolari asutralieni.

Lupta dintre guvernul australian si companii pentru pachetele simple de tigarete este atent urmarita de marii producatori de tutun din intreaga lume, dar si de tarile care pregatesc legi similare, precum Noua Zeelanda, Canada si Marea Britanie.

Analistii anticipeaza ca pachetele simple vor afecta si strategia producatorilor de tigarete pentru pietele emergente, unde companiile incearca sa atraga consumatorii catre brandurile mai scumpe.

Daca legislatia dupa modelul australian va deveni raspandita la nivel global, pagubele suferite de industria tigaretelor ar putea conduce la fuziuni si achizitii intre companii si la reduceri puternice de costuri.

Companiile producatoare de tigarete au derulat campanii publicitare TV in Australia impotriva legislatiei care urmeaza sa impuna pachetele simple, intreband populatia daca vrea sa fie guvernata de un "stat dadaca".

British American Tobacco sustine ca planurile guvernului australian ar incalca legislatia internationala privind marcile inregistrate si drepturile de proprietate intelectuala si a indicat de asemenea ca ar putea deschide o actiune in justitie.

Legislatia propusa de autoritatile din Australia ar interzice folosirea de logo-uri, imagini, culori specifice unui brand sau texte promotionale pe pachetele de tigarete. Astfel, marcile ar fi distinse doar de denumirea produsului, inscrisa intr-un format standard de text si culoare.

Guvernul a decis ca toate pachetele de tigarete trebuie sa aiba culoarea verde oliv, dupa studii in urma carora cercetatorii au stabilit ca este cea mai putin atractiva nuanta.

Australia a interzis deja toate formele de publicitate outdoor si media pentru tigarete, iar pachetele sunt acoperite cu poze care ilustreaza efectele cancerului.

Piata australiana a tutunului a generat venituri totale de 9,98 miliarde de doalri australieni in 2009, iar fumatul ca fenomen este in declin de cativa ani.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#Philip Morris, #guvern, #instanta, #tigari, #producator tutun , #stiri British American Tobacco