Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pentru 16,2 miliarde euro Imperial Tobacco va prelua Altadis

Pentru 16,2 miliarde euro Imperial Tobacco va prelua Altadis
Grupul britanic Imperial Tabacco a hotarat miercuri preluarea rivalului franco-spaniol Altadis pentru 16,2 miliarde euro in bani gheata, incluzand datoriile, consolidandu-si pozitia de al patrulea producator mondial de tigarete, informeaza Reuters.

Imperial, producatorul tigaretelor marca Davidoff, a precizat ca va plati 50 de euro pentru fiecare actiune Altadis, in crestere cu 32 de procente fata de precedenta oferta de 47 de euro pe actiune care a fost respinsa de Altadis, producatorul tigaretelor Gaulois Blondes si Gitanes. Conducerea firmei Altadis, care a primit o oferta similara de 50 de euro pe actiune si de la fondul de investitii CVC Capital Partners, a anuntat ca va recomanda actionarilor sai sa accepte oferta venita de la Imperial, in absenta unei oferte concurente mai mari.

Imperial Tabacco a fost respins prima data de Altadis la data de 15 martie, cand a oferit un pret de 45 de euro pe actiune, pentru a reveni ulterior, in aprilie, cu o oferta de 47 de euro, care a fost si ea respinsa. Actiunile Altadis au terminat sedinta de marti la Bursa de la Madrid la valoarea de 48,10 euro.

Prin combinarea activitatilor Imperial Tabacco si Altadis, al patrulea si al cincilea producator mondial de tigarete, cele doua firme spera sa obtina sinergii de aproximativ 300 milioane de euro pe an. In plus, directorul general de la Altadis, Antonio Vazquez, si presedintele Jean-Dominique Comolli vor fi inclusi in consiliul de administratie de la Imperial Tobacco.

Altadis a luat fiinta in anul 1999, cand fostele monopoluri din domeniul tutunului din Franta (Seita) si Spania (Tabacalera) au fuzionat. Tabacalera are o istorie care incepe in 1636, in timp ce Seita a fost infiintata de Napoleon Bonaparte in 1810.

Aceasta fuziune va da nastere unui nou gigant de pe piata europeana a tigaretelor, noul grup urmand sa detina pozitii dominante pe pietele din Franta, Marea Britanie, Spania, Germania, precum si numeroase tari din Europa de Est. Societatea rezultata va ramane in continuare in urma primilor trei producatori mondiali, Altria, British American Tobacco Plc (BAT) si Japan Tobacco.

In ultima vreme, industria tigaretelor a intrat un proces accelerat de consolidare, pe masura ce producatorii occidentali au inceput sa-si preia rivalii pentru a-si reduce costurile. In luna decembrie 2005, Japan Tobacco Inc. a platit 7,5 miliarde lire sterline pentru Gallaher Group Plc. Acordul convenit de Imperial cu Altadis intervine la doar trei luni dupa ce a finalizat preluarea Commonwealth Brands pentru 1,9 miliarde dolari.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1012 ori