Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Munca prestata de romani s-a scumpit cu 30%, in ultimii ani

Munca prestata de romani s-a scumpit cu 30%, in ultimii ani

Valoarea muncii prestate de lucratorii romani a crescut cu circa 30 la suta in ultimii ani, din cauza inflatiei si cursului de schimb, considera presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Dirk Rutze.

'Angajatii romani devin tot mai scumpi. Prin inflatie si modificarea cursului valutar, muncitorul roman a devenit cu circa 30 la suta mai scump in ultimii ani, fara a creste insa puterea de cumparare a acestuia. Acest lucru il face foarte sensibil fata de alte tari cu salarii mici', a declarat pentru Rompres, Dirk Rutze.

Acesta considera ca Romania trebuie sa creeze locuri de munca pentru personalul calificat si sa ia 'masuri urgente' in privinta investitiilor in calificarea profesionala.
'Industria germana este pregatita sa deschida in Romania locatii corespunzatoare, dar este necesara calificarea personalului. Acest lucru nu este posibil fara conditiile-cadru pe care trebuie sa le ofere Guvernul roman', a adaugat oficialul german.
In urmatorii sase ani Uniunea Europeana pune la dispozitie Romaniei fonduri in valoare de 3,5 miliarde euro pentru calificare profesionala.

Pentru acesti bani trebuie sa existe proiecte viabile, aceste fonduri trebuie investite in populatia Romaniei, altfel atractivitatea Romaniei ca locatie investitionala va avea de pierdut, a mai spus Rutze.

Acesta a mentionat ca este in continuare sceptic in ce priveste mediul de afaceri din Romania, insa considera ca sistemul de drept si problema coruptiei s-au imbunatatit.
Germania a devenit in 2006 principalul partener comercial al Romaniei la importuri, care au crescut cu peste 15 la suta, cifrandu-se la 6,19 miliarde euro. Anul trecut schimburile comerciale romano- germane s-au cifrat in 2006 la peste zece miliarde euro, in crestere cu aproape 35 la suta fata de anul precedent. La exporturi, Germania se situeaza pe locul al doilea cu un volum total de peste patru miliarde euro, in crestere cu 15,7 la suta fata de 2005.

Conform statisticilor romanesti, la finele lunii octombrie a anului trecut, valoarea totala a capitalului german subscris in Romania, se cifra la 1,383 miliarde euro, Germania situandu-se pe locul pentru in ierarhia investitorilor straini, dupa Olanda, Austria si Franta (cu aproape zece la suta din total). In Romania exista in prezent peste 13.900 societati comerciale cu participare germana, situandu-se pe locul doi, dupa Italia.

Principalele domenii in care au fost efectuate investitii germane sunt industrie, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, cercetare si dezvoltare, transporturi si agricultura.
Printre principalele firme germane prezente in Romania se numara Continental, DaimlerChrysler, INA Schaffler KG Wintershall, E.ON AG, Allianz, Leoni, Praktiker, RWE (RRR-Remmert Recycling), British American Tobacco.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1215 ori