JTI: Finantele scumpesc accizele fara sa ne fi consultat!

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 10:45
2114 citiri
JTI: Finantele scumpesc accizele fara sa ne fi consultat!

 Producatorii de tigarete nu au fost consultati privind varianta de crestere a accizei la tutun cu 14 euro in acest an, in doua transe egale, in aprilie si septembrie, iar intrarea in vigoare a acestei prevederi ar insemna o crestere a preturilor cu 30-40% si va spori contrabanda, confom JTI.

Primele majorari de accize la tutun vor fi aplicate de la 1 aprilie, respectiv cu 7 euro la mia de tigarete, urmand ca o noua crestere sa aiba loc de la 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de tigarete a declarat, joi, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

El considera ca impactul asupra pretului de vanzare a unui pachet de tigari va fi nesemnificativ, dar nu a precizat care va fi scumpirea medie rezultata dupa fiecare majorare de acciza. Potrivit producatorului de tigarete an Tobacco International Romania (JTI) Romania, firmele din domeniu nu au fost consultate privind acest calendar de majorare a accizei.

"Asteptam de mai mult timp intalnirea promisa de Ministerul Finantelor, in care sa discutam subiectul accizelor. Aflam din nou din presa ca s-ar fi luat o decizie, fara sa fim consultati", a declarat Gilda Lazar, directorul corporate affairs al JTI Romania.

Ea a aratat ca producatorii de tigarete au avut o intalnire la Ministerul Finantelor Publice (MFP) la inceputul lunii februarie, la care a participat un secretar de stat din minister (Catalin Doica, schimbat ulerior din functie - n.r.), seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), al Autoritatii Vamilor si un reprezentat de la directia de taxe. Producatorii si autoritatile au discutat atunci despre reducerea contrabandei, propunerea de aducere la bugetul de stat a taxei pe viciu, care acum este virata in bugetul Ministerului Sanatatii si au stabilit sa se intalneasca din nou pentru a discuta despre scenarii de aducere mai repede si a mai multor bani la buget, inclusiv pentru a discuta despre acciza, potrivit lui Lazar.

"De atunci ne rugam de ei sa ne intalnim", a spus Lazar. Ea considera ca dupa a doua transa de majorare a accizei potrivit calendarului anuntat joi de Pogea pretul unui pachet de tigari va creste cu 30-40%, iar contrabanda va spori la o cota de 30% din piata.

Guvernul a decis in luna ianuarie sa devanseze calendarul convenit cu Uniunea Europeana privind accizele la tutun si alcool, si sa aduca aceste taxe inca din acest an la nivelul prevazut pentru 2010. Potrivit Codului Fiscal, acciza totala la mia de tigarete, valabila de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmand sa creasca la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 si la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include si taxa pe viciu, in valoare de 10 euro.

Producatorii de tigarete JTI Romania si British American Tobacco (BAT) Romania au sustinut, dupa anuntarea devansarii calendarului, ca majorarea, in perioada urmatoare, a accizei la tutun la nivelul anului 2010 ar determina scumpiri de circa 50% ale produselor si cresterea contrabandei la 30% din piata. Conform JTI, calendarul de crestere a accizelor pana in 2010 negociat cu UE a fost deja devansat cu un an, prin introducerea taxei pe viciu.

#Finate, # JTI, # accize, # tutun, # scumpire, # tigari, #contrabanda , #stiri British American Tobacco