Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contrabanda cu tigari este favorizata de legislatia neclara

Contrabanda cu tigari este favorizata de legislatia neclara
Legislatia romaneasca neclara in legatura cu combaterea contrabandei favorizeaza traficul ilegal cu tigari, potrivit directorului corporate affairs al companiei Japan Tobacco International (JTI) in Romania, Gilda Lazar.


"In Romania contrabanda a crescut foarte mult in ultimii ani. In aprilie 2004 a inceput cresterea acestui fenomen, in 2005 s-a dublat, iar in 2006 s-a triplat. Motivul acestui avans are legatura cu taxele care s-au majorat mult mai repede decat in tarile din jur", a declarat Gilda Lazar, la o conferinta pe tema comertului ilicit cu produse din tutun.

Potrivit reprezentantului JTI, toata lumea are de pierdut de pe urma acestui fenomen, deoarece guvernul pierde venituri prin comercializarea de produse nefiscalizate, producatorii inregistreaza volume mai mici ale vanzarilor, iar sanatatea consumatorilor este periclitata din cauza calitatii reduse a produselor traficate.

Piata tigarilor de contrabanda a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 15% din total, ceea ce a dus la circa 220 de milioane de euro pierderi la buget.

Cea mai importanta sursa a contrabandei este reprezentata in prezent de granitele Romaniei cu statele europene extracomunitare, Ucraina, Moldova si Serbia, ca urmare a diferentei intre pretul tigarilor din Romania si aceste state.

Astfel, daca pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,35 de euro in Romania, in Ucraina si Moldova un pachet de tigari costa circa 0,3- 0,4 euro si se vinde in Romania cu circa trei sferturi din pretul tigarilor legale.

"Contrabanda a ajuns un fenomen natural, iar pentru locuitorii din zonele de granita cu aceste tari a ajuns un mod de viata", a adaugat Lazar.

Pentru a contracara cresterea contrabandei transfrontaliere cu tigari, companiile Japan Tobacco International (Romania) si British American Tobacco Romania au initiat un proiect de modificare a legislatiei privind combaterea contrabandei.

Producatorii solicita astfel revizuirea definitiei contrabandei prin includerea si a altor activitati in sfera acesteia. In prezent, contrabanda se refera doar la trecerea ilegala de bunuri peste fasia verde de la granita, in vreme ce bunurile ilegale introduse in tara prin punctele vamale sunt trecute la nerespectarea dispozitiilor de import-export, iar cei care comercializeaza astfel de produse nu sunt considerati contrabandisti.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1876 ori