Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

16% din tigarile consumate in Romania sunt de contrabanda

16% din tigarile consumate in Romania sunt de contrabanda
Contrabanda cu tutun in Romania reprezinta, in prezent, 16 la suta din tigaretele consumate pe aceasta piata, a declarat Adrian Popa, responsabil de diviza corporate si vanzari a British American Tobacco.

Potrivit lui Popa, de vina pentru contrabanda cu tutun din Romania este legislatia inca deficitara in domeniu. El a dat exemplul tarilor vecine, cum ar fi Ucraina si Republica Moldova, unde preturile mici la tigarete fac posibila inflorirea contrabandei.

Adrian Popa a spus, pe de alta parte, ca in tara noastra culturile de tutun din Romania nu pot raspunde cererii de productie venite din parte companiilor, nici in ceea ce priveste calitatea, si nici cantitatea de tutun cultivat.

Cresterea accizei la tigari, de la 1 iulie 2007, ar putea conduce la scumpirea tigarilor in medie cu 0,2-0,3 lei pe pachet, sustin reprezentanti ai pietei de profil.

Cea mai mare crestere a pretului tigarilor s-a produs in prima parte a acestui an, dupa ce, la 1 ianuarie, acciza minima la tigari a fost stabilita de Ministerul de Finante la 31,5 euro/1.000 tigarete. Potrivit reprezentantilor pietei de profil, anul acesta se vor scumpi cel mai mult marcile romanesti de tigari.

Conform calendarului convenit cu Comisia Europeana, acciza la tigarete va creste in fiecare an, astfel ca, pana la nivelul anului 2010, sa ajunga la 64 euro/1.000 tigarete. In 2008, acciza la tigari va ajunge la 50 euro/1.000 tigarete, iar in 2009- la 61,5 euro/1.000 tigarete.

In prezent, piata tigarilor se ridica la un volum total de 35 milioane de bucati anual, cu o valoare totala de 1,4 miliarde euro.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 868 ori