Solvabilitatea BRD a urcat la 11,6%

Joi, 04 Iunie 2009, ora 16:16
1661 citiri
Solvabilitatea BRD a urcat la 11,6%

BRD-SocGen isi va creste solvabilitatea pana la 11,6% la finalul lui iunie, prin incorporarea in capitaluri a profitului nerepartizat din 2008 si nu are nevoie de majorari suplimentare pentru a se mentine peste pragul de 10% solicitat de BNR, a declarat pentru NewsIn presedintele BRD, Patrick Gelin.

"Ramanem cu o rata a solvabilitatii peste 10% in 2009 si 2010, fara majorari suplimentare de capital. Dupa incorporarea profitului nerepartizat, la finalul lui iunie vom avea o rata a solvabilitatii de 11,6%", a precizat Gelin, intr-un interviu acordat NewsIn.

La finalul anului trecut, BRD avea o rata a solvabilitatii de 9,38%, in scadere comparativ cu nivelul de 12,07% de la sfarsitul lui 2007.

Pe de alta parte, in 2007 acest indicator a fost determinat, pe baza normelor BNR, cu includerea profitului in fondurile proprii, iar scaderea din 2008 a fost determinata de aplicarea Basel II, profitul realizat nefiind luat in calcul.

Actionarii BRD-SocGen au aprobat, dupa sedinta de la finalul lunii aprilie, un dividend brut de 0,72828 lei/actiune din profitul obtinut anul trecut, in crestere cu 23% fata de cel distribuit din profitul din 2007, de 0,5921 lei/actiune.

Dividendele, in suma totala de 507,54 milioane lei, urmeaza sa fie acordate in cel mult doua luni de la data adunarii generale.

BRD-SocGen a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,364 miliarde lei, in crestere cu 46% fata de 2007, dar excluzand suma obtinuta din vanzarea participatiei la Asiban, cresterea profitului a fost de 22%.

Gelin a reamintit ca se asteapta la dublarea, in acest an, a provizioanelor constituite de BRD pentru pierderile din credite.

Costul net al riscului pentru BRD a crescut la 201 milioane lei (47 milioane euro) in primul trimestru al acestui an, comparativ cu 62 milioane lei (17 milioane euro) in primele trei luni din 2008.

In contextul acordului cu FMI, BNR solicita bancilor din Romania sa isi mentina solvabilitatea peste 10% in 2009 si 2010, in conditiile in care nivelul minim reglementat este de 8%.

BNR a aplicat bancilor noi teste de stres, realizate pe 2 ani, 2009 si 2010, si a luat in calcul doua scenarii, referinta pentru evolutia principalilor indicatori financiari fiind finalul anului trecut.

Scenariul de baza a aratat ca, in acest an si anul viitor, suma necesara pentru recapitalizari la nivelul intregului sistem bancar este de aproximativ un miliard de euro, majorarile urmand sa fie realizate in doua transe: pana la finalul lui septembrie, respectiv pana la sfarsitul lunii martie 2010.

Scenariul principal are in vedere scaderea economiei cu 4% in acest an, in timp ce al doilea scenariu, mai pesimist, care nu este insa aplicat pentru cerintele de capital, evalueaza calitatea portofoliilor de credite ale bancilor si a fondurilor proprii in conditiile scaderii economiei cu 7% in 2009.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#banci, #bnr, #brd, #gelin, #nerepartizat, #profit, #solvabilitate , #stiri BRD