Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Retailul si IMM-urile mentin BRD cea mai rentabila banca

Retailul si IMM-urile mentin BRD cea mai rentabila banca
BRD, a doua banca din sistemul romanesc dupa active, a afisat pe primul trimestru un profit net in valoare de 259 milioane de lei (70 milioane de euro), in crestere cu 54% fata de perioada similara a anului trecut. Cresterea se datoreaza in special sectoarelor adresate retailului si IMM-urilor, conform reprezentantilor BRD. Fata de ultimul trimestru din 2007, profitul bancii a avut o crestere de 10%."Cresterea cu 54% a rezultatului net obtinut in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut se datoreaza in special retailului si IMM-urilor, piata pe care BRD s-a impus atat printr-o prezenta sporita, cat si printr-o abordare comerciala adaptata. Aceste rezultate ne permit sa ramanem in continuare, cu un ROE de 31%, cea mai rentabila banca din Romania", a declarat pentru Business Standard Patrick Gelin, presedintele BRD.


Analistii sunt de parere ca, spre finalul anului, BRD ar putea apela la resurse externe pentru finantarea creditelor, in conditiile in care raportul dintre depozite si credite a ajuns la 100%. "Raportul dintre credite si depozite a ajuns la 100%, iar in conditii de expansiune a creditelor, depozitele s-ar putea sa nu mai fie suficiente, ceea ce ar obliga banca sa apeleze la surse exterioare pentru sustinerea creditelor.Sunt semne ca spre sfarsitul anului banca va apela la alte surse de finantare. Probabil vor incerca o emisiune de obligatiuni spre sfarsitul anului", a declarat Adriana Marin, directorul Departamentului de Analiza al CA IB Securities.Rezultatele afisate de banca pe primul trimestru depasesc asteptarile analistilor, acestia indicand un profit net intre 229 si 247 mil. lei (62,3 si 67,2 milioane de euro), in crestere cu peste 32% comparativ cu rezultatul din T1 2007. Pe bursa, actiunile companiei au avut ieri o crestere de 3,27%, fiind printre cei mai tranzactionati emitenti. In ultimele doua sedinte, actiunile bancii au avut o crestere de 6,76%, investitorii anticipand rezultatele bune ale bancii. La sfarsitul lunii martie, portofoliul de credite al bancii insuma 28 miliarde lei (7,5 miliarde euro), in crestere cu 44% fata de finalul primului trimestru din 2007. In acelasi timp, depozitele atrase de la clienti au avansat cu 33% in perioada martie 2007-martie 2008.Activele bancii au ajuns in primele trei luni din 2008 la 41 miliarde lei (11 mld. euro), cu 5,4% mai mari fata de perioada similara din 2007, in timp ce, fata de finele anului trecut, activele bancii au stagnat in primul trimestru."Noi ne continuam aceeasi politica pe care am avut-o si pana acum in Romania. Am incheiat un prim trimestru bun si pot spune ca suntem acum in linia evolutiei de anul trecut", a mai precizat Gelin."BRD si-a mentinut o profitabilitate buna pentru primul trimestru. In perioada aceasta, au fost mai prudenti si si-au controlat mai bine riscurile. Noi ne mentinem recomandarea de «buy» pe actiunile BRD", a declarat Florin Ilie, director de tranzactionare la ING Bank Romania. Rezultatul brut din exploatare, fara impactul provizioanelor, a fost in primul trimestru de 103,5 mil. euro, in crestere cu 49%. Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 34%, in timp ce veniturile din exploatare au avut un avans de 30%. Datele publicate de banca sunt neconsolidate."BRD a avut o crestere buna aproape pe toate sectoarele de activitate. Rezultatul bancii a fost peste asteptarile noastre. Ca si aspect pozitiv, remarc faptul ca au scazut cheltuielile din exploatare, in conditiile in care banca continua sa se extinda. Cred ca si in trimestrele urmatoare rezultatele vor fi bune, in primul rand pentru ca se vedea si vanzarea Asiban in rezultate, dar si pentru ca extinderea retelei BRD se va incetini, iar unitatile deschise in anii precedenti vor incepe sa fie profitabile", a declarat Adriana Marin.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2264 ori