Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele BRD: Romania trebuie sa aiba o capacitate mai mare de a gestiona shimbarile necesare dezvoltarii

Presedintele BRD: Romania trebuie sa aiba o capacitate mai mare de a gestiona shimbarile necesare dezvoltarii
Romania trebuie sa actioneze insensul cresterii capacitatii de a gestiona shimbarile necesare dezvoltarii tarii, a declarat Patrick Gelin, presedintele Consiliului Investitorilor Straini si al BRD, intr-un interviu acordat in The Report: Romania 2008, publicat de Oxford Business Group.

Gelin a spus ca problemele din jurul contului curent au fost unele normale, care au aparut si in Polonia si Ungaria imediat dupa aderare. "Grija mea la sfarsitul zilei este capacitatea administrativa a tarii si tendinta politicii de a umbri economia", a spus presedintele CIS.

In opinia lui Gelin, grijile cu privire la balanta comerciala sunt exagerate. "Daca examinam contul curent, observam ca o mare parte din deficit se datoreaza cresterii pretului energiei si importului de materii prime. Acestea au constituit o amenintare prea mica asupra economiei, in ansamblu. Pe de alta parte, se observa o cantitate corecta de bunuri fixe precum echipamentele industriale importate", a declarat presedintele CIS in The Report.

Acest lucru este, in final, extrem de important pentru Romania iar efectele sale au devenit deja vizibile, apreciaza Patrick Gelin.

"Vanzarile de produse finite cresc iar tara exporta tot mai multe produse complexe, precum echipament industrial. Banca Centrala este indreptatita sa monitorizeze contul curent, dar personal, consider ca elementele comertului sunt intr-o forma buna pentru acest stadiu al dezvoltarii Romaniei. Moneda ar putea folosi deprecierea pentru a diminua presiunea asupra sectorului industrial si exportatorilor. Acest lucru se intampla lent si cred ca Banca Centrala nu va permite o aterizare fortata", a afirmat presedintele CIS.

Patrick Gelin considera ca "tumultul politic nu s-a revarsat inca asupra economiei- sau, cel putin nu mult". "Totusi, admit ca pare a fi o problema pe termen lung. Principala problema in acest moment este lipsa capacitatii din partea Guvernului de a gestiona schimbarile necesare. Prioritatile statului sunt cateodata chiar dificil de inteles", a spus oficialul BRD.

Gelin a concluzionat ca Executivul ar trebui, poate, sa reduca numarul de functionari publici dar, cu siguranta, trebuie sa ii plateasca mai bine. Acesta este singurul mod de a creste capacitatea Guvernului de gestionare a fondurilor structurale si a altor oportunitati care vor aparea in anii ce urmeaza.

Interviul, ce va fi publicat in versiune completa in The Report: Romania 2008.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 901 ori