Patrick Gelin, BRD: In Romania incepe consolidarea economica

Marti, 01 Decembrie 2009, ora 17:51
1411 citiri
Patrick Gelin, BRD: In Romania incepe consolidarea economica

Sistemul bancar romanesc se confrunta cu probleme precum riscul si creditele neperformante, iar pentru ca situatia sa revina la un nivel mai normal, va trebui sa treaca ceva timp, este de parere Patrick Gelin, presedinte general al BRD-Groupe Societe Generale.

Dupa ce tara noastra va reusi sa depaseasca criza, sistemul bancar local va intra intr-o faza de consolidare, la finele careia vor mai ramane pe piata doar cinci-sase banci universale si cateva institutii de credit de nisa.

"Cred ca sunt prea multe banci in Romania pentru dimensiunea acestei piete. Astazi exista banci care sunt de vanzare, dar nu le cumpara nimeni. Este un moment prost pentru consolidare, pentru ca nu sunt cumparatori, iar preturile au scazut.

Cred ca in Romania, ca de altfel si in alte tari din Eurmeaza consolidarea. Vor ramane cinci-sase banci universale, va exista o faza de consolidare, destul de importanta, care va incepe probabil in anul 2011", a declarat Patrick Gelin, pentru Business Standard.


In ceea ce priveste previziunile pentru 2010, seful BRD spune ca va ramane scazuta cererea de credite, intrucat populatia este prea indatorata. Partea cea mai mare a creditelor neperformante inregistrata de bancile locale provine de la clientii persoane fizice si de la intreprinderile mici si mijlocii.

Daca se va intampla acest lucru, probabil ca aceste companii vor reincepe sa solicite imprumuturi. Daca nu, situatia va fi ca si in 2009, iar bancile nu vor face decat sa reinnoiasca liniile de finantare existente", estimeaza Gelin.

Multe dintre companiile mari si-au amanat investitiile programate pentru 2009, iar relansarea economica ar putea dezmorti investitiile, dar este posibil ca acest lucru sa se produca in 2011.

"Va lua ceva mai mult timp pana ce viitorul guvern se va aseza, pana cand vor fi definite si identificate niste prioritati, pana cand proiectele vor fi validate. Acest lucru va lua mult timp, iar efectele vor incepe sa se vada, probabil, abia spre sfarsitul anului 2010 si in 2011", spune seful subsidiarei Societe Generale in Romania.

Acesta va fi inlocuit, de la 1 ianuarie 2010, de Guy Poupet, numit de francezii de la Societe Generale, care detin pachetul majoritar al bancii din Romania.

#patrick, #gelin, #brd, #romania, #criza, #consolidare , #stiri BRD