Lichiditatea, asigurata prin utilizarea titlurilor de stat de catre bancile comerciale

Vineri, 06 Martie 2009, ora 15:58
1540 citiri
Lichiditatea, asigurata prin utilizarea titlurilor de stat de catre bancile comerciale

Nivelul necesar de lichiditate in perioada urmatoare, inclusiv pentru finantarea pe plan intern a deficitului bugetar, poate fi asigurat prin folosirea titlurilor de stat de catre bancile comerciale, pentru imprumuturi pe termen scurt de la BNR, a declarat directorul adjunct al BRD.

"Daca ne uitam doar la lichiditatile bancilor, putem crede ca in piata interna nu sunt suficienti bani pentru finantarea deficitului bugetar, insa acest lucru se poate realiza prin utilizarea titlurilor de stat. Bancile comerciale pot merge la operatiuni de tip repo sau lombard la BNR si se pot refinanta", a explicat Cercel.

Potrivit reprezentantului BRD, "colaborarea intre banca centrala si bancile comerciale este esentiala" pentru asigurarea nivelului suficient de lichiditate pe piata locala, iar daca aceasta este optima "conteaza mai putin o eventuala scadere a rezervelor minime obligatorii (RMO)".

Pentru 2009, autoritatile si-au propus sa finanteze aproximativ 70% din deficitul bugetar de pe piata locala si au stabilit o tinta pentru acesta de 2% din PIB. Anul trecut, deficitul bugetar s-a inflamat la 5,2% din PIB, dupa standarde de contabilitate europene.

Referitor la o eventuala finantare externa, Cercel a opinat ca necesarul de la Comisia Europeana este de 7-8 miliarde euro, iar Fondul Monetar International (FMI) ar putea avea, mai degraba, un rol de monitorizare.

"Cred ca este mai probabil ca autoritatile sa apeleze la un imprumut de la UE si FMI sa aiba mai degraba un rol de monitorizare. Daca iau 1-2-3 miliarde euro de la FMI, imprumutul va avea mai degraba rol in protejarea rezervelor valutare", a spus reprezentantul BRD.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #cercel, #lichiditate, #stat, #titluri, #utilizare , #stiri BRD