Insolventa scapa companiile de creditori, dar nu si de riscul falimentului

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 12:03
1601 citiri
Insolventa scapa companiile de creditori, dar nu si de riscul falimentului

Insolventa ofera un ragaz de timp companiilor in fata creditorilor, cu riscul unei reputatii grav afectate in piata si al pierderii partenerilor de afaceri, insa nu le scapa pe acestea de datorii.

Apelul companiilor la insolventa ca solutie pentru traversarea perioadei de criza sau pentru a redresarea activitatii s-a intensificat in acest an, cand au fost deschise 15.000 de dosare noi de insolventa, din care 4.000 au fosr initiate la cererea debitorului.

Speranta Munteanu, senior director la PricewaterhouseCoopers Romania, este insa de parere ca "nu intotdeauna criza este vinovata de intrarea companiei in restructurare voluntara. Greselile de management, strategia de business alaturi de problemele de lichiditate pot impinge compania spre restructurare voluntara. Riscul pentru companie este si mai ridicat atunci cand proprietarul este si manager, iar acesta nu are un plan de succesiune sau dispune de capabilitati restranse".

Directorul BRD este de aceeasi parere, completand ca "'rata mortalitatii' in randul IMM-urilor a fost ridicata si in trecut. Este firesc ca criza sa duca la cresterea acestei 'rate de mortalitate'. Vina pentru acest lucru este comuna, si a bancilor, si a companiilor care au credite neperformante".

Cresterile costurilor de finantare, contractia afacerilor si reducerea consumului in contextul crizei pun presiune asupra companiilor, pentru unele dintre acestea solutia salvatoare fiind restructurarea si intrarea in insolventa.

In acelasi timp, Lorena Stoian, partener in cadrul firmei de avocatura Vasile Deleanu si Asociatii, a descris aspectele pozitive ale deschiderii procedurii din proprie initiativa, punctand printre altele faptul ca furnizorii de electricitate, gaz, apa sau telefon nu pot sista serviciile catre debitor, stoparea curgerii dobanzilor.

"Riscurile care apar odata cu declansarea insolventei sunt in general legate de perceptia negativa asupra acestei proceduri, iar istoria ultimilor zece ani caracterizata printr-un numar mare de insolvente confirma acest lucru. Creditorul se teme ca debitorul vrea sa il fraudeze. Un alt risc este pierderea partenerilor de afaceri, care poate afecta redresarea companiei in viitor", spune Geanina Oancea, senior manager la BDO Conti Insolvency.

 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#dosare, #faliment, #imm, #insolventa, #restructurare , #stiri BRD