Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING Bank a cumparat o treime din obligatiunile BRD

ING Bank a cumparat o treime din obligatiunile BRD

Cel mai mare investitor in obligatiunile BRD SocGen este ING Bank. Banca olandeza a cumparat o treime din valoarea emisiunii, adica obligatiuni in valoare de 165 miliarde de lei, anunta ZFObligatiunile Raiffeisen Bank, lansate luna trecuta au avut drept cel mai important investitor tot o banca, BCR care a cumparat aproximativ 20% din emisiunea in valoare de 1.380 miliarde de lei.

Singurul investitor important care a cumparat obligatiuni si din emisiunea Raiffeisen si din cea a BRD este fondul elvetian Hyposwiss Danube Tiger, Fondul, care a inceput sa investeasca in actiuni si obligatiuni romanesti la jumatatea anului trecut, a cumparat obligatiuni BRD in valoare de 50 miliarde de lei.

Printe celialti investitori importanti in obligatiuni BRD se numara doua SIF-uri, Banat-Crisana si Transilvania, trei fonduri mutuale: Simfonia 1, administrat de societatea specializata a BRD, Fortuna Classic si BCR Clasic si o societate de asigurari, Asiban, printre ai carei actionari se numara si BRD.

Obligatiunile BRD au intrat ieri la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, iar ordinele de tranzactionare aparute pe piata arata ca datorita dobanzii mai mari, investitorii le prefera celor deja listate ale Raiffeisen Bank.

Chiar daca ieri nu s-au inregistrat tranzactii cu obligatiunile nici uneia dintre cele doua banci, preturile la care au fost introduse ordinele de tranzactionare pentru obligatiunile BRD au fost mai mari decat cele pentru titlurile Raiffeisen.

Dobanda platita de obligatiunile BRD, in prezent de 21,28%, este mai mare decat cea a obligatiunilor Raiffeisen, care se ridica la 19,55%. Cele doua emisiuni au dobanda indexabila, astfel ca raportul intre cele doua dobanzi s-ar putea schimba in viitor.

La finalul zilei, o obligatiune BRD era cotata la 101 la cumparare si 102 la vanzare iar cele ale Raiffeisen la 100 la cumparare si 100,5 la vanzare.

Cotatiile obligatiunilor sunt exprimate sub forma de procente din valoarea nominala plus dobanda acumulata de la emisiune sau de la data ultimului cupon.

Evaluarea diferita pe piata ale diferitelor emisiuni de obligatiuni indica o tendinta de maturizare a pietei secundare a obligatiunilor, in conditiile in care marea majoritate a tranzactiilor de pana acum cu obligatiuni de la Bursa, respectiv cele cu obligatiuni municipale, se realizau doar la valoarea nominala.

Oficialii BRD au afirmat ieri cu ocazia listarii obligatiunilor la Bursa de Valori Bucuresti ca banca nu intentioneaza sa lanseze cel putin pe termen scurt o noua emisiune de obligatiuni, desi nu a utilizat decat o treime din plafonul pentru emisiunea de obligatiuni stabilit de actionari pentru acest an: 1.500 miliarde de lei.

"Avem autorizatia de la actionari sa emitem obligatiuni in limita plafonului de 1.500 de miliarde lei, dar nu avem nici un plan pe termen scurt", a spus directorul general al BRD, Patrick Gelin.

BRD a fost prima banca din Romania care a ales sa lanseze obligatiuni corporative pentru a-si echilibra scadentele la active, in general pe termen lung, cu maturitatile scurte ale pasivelor. Banca a vandut titluri de valoare cu venit fix in suma totala de 500 de miliarde lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1093 ori