Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch confirma ratingul BRD, dar o retragere a sustinerii SocGen ar afecta calificativul

Fitch confirma ratingul BRD, dar o retragere a sustinerii SocGen ar afecta calificativul

Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingurile bancii BRD-Groupe Societe Generale, 'A-' pentru credite pe termen lung, 'F2' pentru datorii pe termen scurt si ratingul de sustinere '1', cu perspectiva negativa, reflectand posibilitatea de ajutor de la banca-mama, in caz de nevoie. Ratingul pentru credite pe termen lung si cel de sustinere reflecta faptul ca BRD-Groupe Societe Generalese poate astepta la sustinere din partea grupului bancar Societe Generale (SocGen), in caz de nevoie, potrivit unui comunicat al agentiei de rating.


Ratingul SocGen este 'AA-', cu perspectiva stabila.


In conditiile in care Fitch nu a efectuat o analiza integrala a bancii, nu a fost atribuit un rating individual. O schimbare, insa, a posibilitatii sau a disponibilitatii grupului bancar-mama de a ajuta BRD ar putea afecta ratingul pentru credite pe termen lung si cel de sustinere ale BRD, atrage atentia Fitch.


Calificativele sunt, insa, limitate de plafonul de tara 'A-' al Romaniei, iar perspectivele asociate calificativelor BRD le reflecta pe cele suverane.


BRD a devenit prima banca comerciala privatizata din Romania, cand Societe Generale a preluat pachetul majoritar de actiuni, in martie 1999. Ulterior, infrastructura si sistemul de management al riscurilor ale BRD s-au ameliorat, ca urmare a sustinerii SocGen, iar banca si-a terminat restructurarea inaintea altor institutii de creditare echivalente.


La jumatatea acestui an, SocGen detinea 58,32% din actiunile BRD. Ceilalti actionari ai BRD sunt persoane fizice (11,31%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (5%) si cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin 25,37% din capital.


BRD este a doua mare banca din Romania, cu o cota de piata dupa active de 15,5% la sfarsitul lui 2007. BRD-SocGen este o banca generalista, cu accent pe creditarea de retail, prin reteaua de 879 de unitati detinuta la jumatatea acestui an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1280 ori