Deal-urile cu actiunile BRD duc lichiditatea bursei la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 17:54
1395 citiri
Deal-urile cu actiunile BRD duc lichiditatea bursei la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni

Bursa a scazut marti cu 0,36%, intr-o piata in care doua tranzactii speciale cu 0,71% din actiunile BRD (BRD) au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, respectiv la 67,5 milioane lei (15,7 milioane euro), relateaza Mediafax.

Deal-urile cu titlurile bancii au asigurat 89% din lichiditatea bursei.

Un rulaj mai mare decat cel de marti a fost consemnat la 2 iulie, cand operatiunile au cumulat 138,4 milioane lei (32,1 milioane euro).

Atunci, rulajul a fost asigurat de mai multe tranzactii negociate cu mai multe pachete de actiuni.

Majoritatea investitorilor au continuat marti sa adopte pozitii de asteptare in prima parte a sedintei si au introdus ordine pentru volume reduse de actiuni.

Astfel, cele mai multe titluri au consemnat variatii usoare in prima parte a sedintei.

Operatiunile din piata principala au cumulat 7,5 milioane lei (1,7 milioane euro), suma cu 18% mai redusa decat rulajul de luni, de 9,2 milioane lei (2,1 milioane euro).

La ora 12:41, pe piata Deal, au fost cedate doua pachete de actiuni reprezentand 0,72% din capitalul social al BRD, pentru 60 milioane lei (aproape 14 milioane euro).

Titlurile au fost transferate la pretul de 12 lei, similar cu ultima cotatie de luni.

Brokerii cred ca actiunile au fost vandute de SIF Muntenia, care in ultimele sesiuni a fost cel mai mare vanzator de titluri BRD si a cedat titlurile la pretul de 12 lei.

Numai in sedinta de vineri, SIF Muntenia a vandut 0,17% din capitalul social al bancii, pentru 14,8 milioane lei.

Participatia societatii de investitii financiare a scazut astfel la 4,86%.

Tranzactiile speciale nu au avut, insa, un impact vizibil asupra celorlalti investitori, care au continuat sa introduca ordine pentru volume reduse.

Toate operatiunile de pe piata principala cu titlurile BRD au cumulat 349.000 de lei.

La inchiderea sesiunii, actiunile bancii erau cotate la 12,01 lei, pret cu doar 0,08% peste referinta.

"Tranzactiile Deal cu actiunile BRD trebuie scoase din context, evolutia acestor titluri este reflectata numai pe piata regular", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, Nicolae Ghergus.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de luni, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,09% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Pe de alta parte, actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au consemnat variatii mai ample, astfel ca indicele BET-FI a avansat cu 1,49%.

In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a incheiat ziua in crestere nesemnificativa, de 0,07%.

"Cred ca inapetenta investitorilor si lichiditatea scazuta nu vor fi modificate decat dupa analiza in detaliu a bugetului de stat pe 2011 de catre institutiile financiare internationale si agentiile de rating si doar in conditiile unor predictii pozitive sau unei perespective pozitive de rating.

In cazul in care opinia pietelor financiare va fi defavorabila, nu stiu cine ne va mai scoate din acest declin, iar lipsa de interes a investitorilor se poate rasfrange chiar si asupra pretului si lichiditatii actiunilor Fondului Proprietatea", a mai spus Ghergus.

Pe plan extern, la finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in crestere cu pana la 0,9%, iar majoritatea burselor din Europa Centrala si de Est avansau cu maximum 1,1%. Piata din Slovenia era, insa, in scadere cu 1%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#brd, # bursa, # actiuni , #stiri BRD