Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa de Valori Bucuresti - 20 Septembrie 2005

Bursa de Valori Bucuresti - 20 Septembrie 2005
Piata a revenit astazi, dupa o zi linistita, la lichiditate buna si cresteri notabile de curs. Indicii au crescut cu peste 1% sustinuti de actiunile bancare si petroliere, in timp ce valoarea totala de tranzactionare a depasit 41 milioane RON. La jumatatea sedintei a avut loc un puseu mai mare de cumparare in randul unor titluri Blue-Chip, atunci s-au tranzactionat volume importante direct la preturile vanzatorilor, dupa care cotatiile nu au mai scazut pana la final. Evolutia buna de astazi a fost sustinuta de o lichiditate pe masura, cresterile au fost determinate de un apetit ridicat la cumparare si nu de miscari speculative.BVB - Bursa de Valori Bucuresti
Petrom Bucuresti (SNP) a fost compania cu cea mai buna lichiditate la bursa, cu cea mai mare valoare de tranzactionare din intreaga piata, de 8,47 milioane RON. La cursul maxim al zilei, de 0,4800 RON/actiune, s-au transferat pachete mari de actiuni, de sute de mii sau chiar de cate un milion de bucati. Ulterior cursul s-a plafonat in jurul nivelului de 0,4780 RON/actiune (+1,1%), fara sa mai existe volume asemanatoare insa totusi cu o sustinere buna la cumparare.

O evolutie asemanatoare a avut si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), de asemenea foarte lichida astazi, cu un volum total de 430.000 actiuni tranzactionate, peste media ultimelor luni. Jumatatea sedintei a fost si aici o perioada de intrare a unor ordine mari de cumparare, de peste 15-20 mii actiuni, executate la palierul de 13,0000 RON/actiune. Ulterior a fost atins un nivel de 13,1000 RON/actiune, dupa care BRD a revenit la 13,0000 RON, unde a ramas pana la final, in crestere cu 2,4% fata de ieri.

Una din cele mai bune evolutii de astazi si cea mai mare crestere de la prima categorie apartine titlurilor Azomures Tg. Mures (AZO), care au urcat cu 9,1% pana la 0,3110 RON/actiune. De fapt, maximul a fost atins la inceputul sedintei, la nivelul de 0,3180 RON. De la inceputul acestei luni titlurile AZO au crescut cu mai mult de 55%, recuperand astfel aproape toata caderea inceputa din luna februarie, cand atat evolutia generala a pietei cat si stirile negative privind perspectivele industriei ingrasamintelor chimice au dus cursul sub palierul de 0,2500 RON/actiune. Sofert Bacau (SOF), din aceeasi ramura insa nici pe departe cu aceleasi rezultate financiare a crescut pentru a treia sedinta consecutiv la maximul posibil, inchizand la 0,0120 RON/actiune (+14,3%).

Actiunile SIF au traversat si ele o evolutie buna, desi aici cumparatorii au intrat mai agresiv in a doua parte a sedintei. Cel mai tranzactionat a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de peste 5 milioane RON, in conditiile cresterii cursului cu 1,1%, la 1,8100 RON/actiune.

BER - Bursa Electronica Rasdaq

Cresteri generalizate si la nivelul indicilor pietei Rasdaq, unde principalii emitenti, mai ales cei tranzactionati pe platforma BVB, au cunoscut evolutii bune.

Socep Constanta (SOCP) a realizat un rulaj de 256,9 mii RON, jumatate din rulajul primei categorii. Sustinut de ordine de cumparare, cu volume mai mari spre finalul sedintei, cursul a ajuns astazi la 0,2600 RON/actiune (+2,8%). Actiunile SOCP au crescut cu peste 16% in ultima saptamana, mai ales in urma evolutiilor bune din ultimele zile ale saptamanii trecute.

Unul din castogatorii lunii septembrie a fost Mittal Steel Roman (PTRO), societate cu rezultate semestriale foarte bune (PER anualizat egal cu 2, la actualele cotatii). Astazi, pe un volum mai bun decat de obicei (28000 actiuni), cursul a crescut cu 7,1% pana la 4,8200 RON/actiune.

Biofarm Bucuresti (BIOF), poate singurul emitent mai vizibil ramas pe platforma veche Rasdaq, a reusit o noua sedinta de crestere, dupa pauza luata ieri. Astfel, cursul a urcat la 0,4100 RON/actiune, cu o apreciere de 3,7% la nivel mediu. Cu un rulaj de aproape 700 mii RON, BIOF a fost cel mai tranzactionat titlu din intreaga piata.
SSIF Prime Transaction SA
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 792 ori