BRD: Necesarul estimat de finantare a datoriei externe a Romaniei este de 10 - 15 miliarde euro

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 13:00
1491 citiri
BRD: Necesarul estimat de finantare a datoriei externe a Romaniei este de 10 - 15 miliarde euro

Necesarul estimat de refinantare al datoriei externe a Romaniei este de 10 - 15 miliarde euro, din care 3 - 4 miliarde reprezinta datoria pe termen scurt neacoperita de imprumuturile de la bancile-mama catre subsidiarele din Romania, iar restul sunt este serviciul datoriei.

"Datoria externa este de 74 miliarde euro, din care 24 miliarde euro este datorie pe termen scurt. Din aceasta, 80% sunt finantari ale societatilor-mama catre filialele din Romania. Asa cum au spus si oficialii BNR, exista o mare probabilitate ca aceste imprumuturi sa fie prelungite aproape integral. Trebuie sa ne intrebam daca este rezonabil sa ne ingrijoram ca vor solicita acesti bani inapoi", a explicat directorul general adjunct al BRD-SocGen, Claudiu Cercel.

El a adaugat ca, in aceste conditii, din datoria pe termen scurt, maximum 3-4 miliarde euro ar fi sume pentru care ar fi necesara finantarea si nu ar fi posibila o rostogolire.

"In plus, serviciul datoriei ar putea ajunge la 7-8 sau chiar 9 miliarde euro anul acesta. Nu trebuie sa uitam ca BNR are rezerve valutare si  de aur in valoare totala de 28 miliarde euro. Semestrul al doilea va fi un moment dificil, in care va fii nevoie de asigurarea finantarii datoriei", a mai spus Cercel.

#rezerve valutare, #refinantare, #datorie externa, #imprumuturi , #stiri BRD