BRD estimeaza ca provizioanele pentru pierderile din creditare s-ar putea dubla in 2009

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 09:04
1401 citiri
BRD estimeaza ca provizioanele pentru pierderile din creditare s-ar putea dubla in 2009

BRD SocGen, a doua banca din Romania, anunta ca provizioanele pentru pierderile din creditare ar putea sa se dubleze anul acesta, la 1%, a declarat presedintele-director general al BRD, Patrick Gelin, in cadrul unui interviu acordat Reuters, potrivit Newsin.

Gelin a declarat ca BRD, al carei actionar majoritar este grupul francez Societe Generale, va ramane profitabila, dar castigurile sale ar putea sa scada cu 10-15% sau ar putea stagna.

"La o crestere zero, nu cred ca vom fi prea departe de rezultatele de anul trecut, cu 10-15% mai putin sau la fel, este dificil de spus", a explicat Gelin.

Potrivit scenariului bancii de crestere economica zero, provizioanele pentru credite ar putea creste de la 40 de puncte de baza inregistrate la sfarsitul lui 2008.

"Costul riscului creste", a declarat Gelin, observand ca reglementarile impun crearea unor provizioane integrale de indata ce creditele inregistreaza intarzieri la plata de 90 de zile.

"In 2008, costurile noastre cu riscul in standarde internationale au fost de 40 de puncte de baza, ceea ce este foarte putin, dar anul acesta ne asteptam la o crestere cuprinsa probabil intre 80 si 100 de puncte de baza", a declarat Gelin.

Acest nivel este, insa, cu mult sub nivelurile de pierderi din creditare afisate de principalele banci din Europa dupa declansarea crizei financiare mondiale.

Economia Romaniei, care a primit un pachet amplu de sprijin de la Fondul Monetar International (FMI), ar putea avea o evolutie cuprinsa intre o scadere cu pana la 4% si o crestere de circa 1%, a mai spus Gelin.

BRD, in cadrul careia SocGen detine un pachet de 58,6%, a avut castiguri de 1,35 miliarde lei in 2008. Putin peste 10% din actiuni sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, iar restul sunt detinute de un grup de fonduri romanesti si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BRd, # PROVIZIOANE, # PIERDERI, # CREDITARE, # gelin , #stiri BRD