BRD: Economia ar trebui sa iasa din recesiune in S2 din 2011

Vineri, 04 Martie 2011, ora 19:10
1693 citiri
BRD: Economia ar trebui sa iasa din recesiune in S2 din 2011

Economia ar trebui sa iasa din recesiune in cel de-al doilea semestru din 2011, insa revenirea va fi moderata si graduala, a declarat vineri economistul-sef al BRD, Florian Libocor, anunta NewsIn.

Pentru acest an, economistul-sef al BRD estimeaza o crestere economica de 1,2%, urmand ca in 2012 aceasta sa ajunga la 2,5%.

"Deficitul de cont curent, principala fosta vulnerabilitate, este asteptat sa creasca usor, insa va ramane sub 5% din PIB. Inflatia ar putea sa scada la 4,5%, datorita absentei presiunilor din partea cererii, deviatiei negativa a PIB potential si stabilitatii/aprecierii leului fata de euro", a spus Florian Libocor.

Totodata, Libocor estimeaza ca inflatia va ajunge la 3% in 2012.

"Reducerea ratelor de dobanda ar trebui sa se reia in trimestrul al treilea din 2011, cel mai probabil atingand minimul la 5,5% la finele acestui an, avand in vedere un scenariu cu IPC la 4,5% si decalaj negativ persistent al PIB fata de nivelul potential", a declarat Libocor.

Potrivit economistului-sef al BRD, este de asteptat ca rata de schimb sa scada la 4,15 lei/euro pana la finele anului 2011, dar potentialul de apreciere este limitat dincolo de acest nivel.

"Colectarea imbunatatita a impozitelor este obligatorie in vederea reducerii deficitului fiscal pana la 4,4% din PIB in 2011 si 3,0% din PIB in 2012", a mai precizat Libocor.

De asemenea, este de asteptat ca datoria publica totala sa atinga un maxim in proximitatea nivelului de 40% din PIB, fiind in continuare sub limita stabilita in cadrul criteriilor de la Maastricht.

Economistul-sef al BRD mai estimeaza ca nivelul investitiilor straine directe ar putea atinge 3,5 miliarde euro in acest an, iar in 2012 s-ar putea situa la 4 miliarde euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#brd, #economie, #libocor, #recesiune , #stiri BRD