BRD: Cursul de schimb, 4-4,2 lei/euro la finalul lui 2009

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 14:20
2124 citiri
BRD: Cursul de schimb, 4-4,2 lei/euro la finalul lui 2009

Deprecierea leului si-a consumat deja o mare parte din potential, iar cursul de schimb ar putea ajunge la 4 - 4,2 lei/euro la finalul acestui an, a declarat, vineri, directorul general adjunct al BRD - SocGen, Claudiu Cercel.

"Deprecierea leului si-a consumat deja o mare parte din potential, contribuind, in acest timp, la ajustarea deficitului de cont curent. Nu inseamna insa ca nu vom mai vedea fluctuatii mai puternice de curs", a mai spus reprezentantul BRD.

El a explicat ca, incepand cu luna septembrie a anului trecut, leul a pierdut destul de mult in fata monedei unice europene, dar aceasta evolutie a fost in ton cu contextul regional.

"Fata de septembrie 2008, leul a pierdut doar 20%, la fel ca moneda ceha, considerata mult mai stabila. Zlotul polonez s-a depreciat cu 35% in acelasi interval, iar forintul unguresc si rubla cu cate 25%", a mai spus Cercel.

Leul a atins un nivel maxim pe 22 ianuarie 2009, la un curs de referinta anuntat de BNR de 4,3127 lei/euro.

 

104 miliarde lei, depozitele nerezidentilor

Depozitele nerezidentilor in Romania reprezinta 104 miliarde lei, iar daca sunt incluse in raportul intre credite si depozite, il reduc la 80%, fata de 130%, a mai declarat astazi directorul general adjunct al BRD-SocGen.

"Raportul intre depozitele rezidentilor si credite este de aproximativ 130% in cazul Romaniei. Daca luam in calcul depozitele nerezidentilor, acesta se reduce la 80%, deoarece fondurile atrase insumeaza 104 miliarde lei", a completat Cercel.

El considera ca sumele depuse de nerezidenti in bancile din Romania au o anumita stabilitate, inclusiv datorita diferentialului favorabil de dobanda.

"Aceste depozite au o anumita stabilitate, este greu de crezut ca vor iesi din tara, fie si pentru diferentialul de dobanda favorabil", a completat reprezentantul BRD.

Ritmul anual de crestere a depozitelor in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania s-a temperat si in decembrie 2008, la 17,3%, acestea ajungand la 151,449 miliarde lei (38 miliarde euro) la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR. Fata de finalul lunii noiembrie 2008, volumul depozitelor a crescut, in ultima luna din an, cu 6,6%

#brd, #curs, #depreciere, #euro , #stiri BRD