"Bancile ar trebui educate in privinta fondurilor structurale"

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 14:15
984 citiri
"Bancile ar trebui educate in privinta fondurilor structurale"

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Aagricoli din Romania (LAPAR) Adrian Radulescu a declarat vineri ca bancile din Romania nu sunt inca familiarizate cu proiectele pe fonduri europene, acuzand o reticenta a acestora in acordarea de finantare a agricultorilor romani, informeaza NewsIn.

Bancile din Romania trebuie educate in ceea ce priveste fondurile structurale si ce insemana dezvoltare rurala.

In prezent, nu au habar de aceste lucruri si de multe ori refuza finantarea proiectelor fermierilor romani" a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricultorilor din Romania Adrian Radulescu, prezent la conferinta "Viitorul politicii agricole comune - Oportunitati si provocari pentru Romania" organizata de Proiectul " Sprijin pentru Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru adaptarea continua a politicii agricole" impreuna cu Ambasada Olandei in Romania si Centrul Roman de Politici Europene.

Radulescu a explicat ca bancile se justifica, atunci cand refuza acordarea unui credit, prin lipsa de experineta a celor care realizeaza prioiectul sau prin noutatea proiectului respectiv.Acesta a adaugat ca agricultura romaneasca are nevoie de sprijinul bancilor pentru a avansa catre o agricultura comerciala.

"Cu ajutorul lor se poate trece de la o agricultura de subzistenta la o agricultura comerciala. Acestea trebuie sa inteleaga ca nu isi asuma nici un risc cand acorda aceste credite fiind garantate suta la suta de fondul de garantare" a mai spus Radulescu.

Fostul director general al Agentieie de Plati si Interventie penrtu Agricultura Dan Gherghelas a aspus ca bancile nu gasesc atractiv sectorul agricol din cauza lipsei de predictibilitate a afacerii.

"Spre exemplu, la sectorul vegetal, o banca ia in calcul faptul ca nu stie sigur cat va produce, cat va vinde si la ce pret. De aici si neincrederea lor in acordarea de credite" a explicat Gherghelas.

Pe de alta parte, reprezentantul BRD Catalin Toncea a declarat ca agricultorii realizeaza proiecte desi nu dispun de fonduri pentru co-finantarea acestora si lasa totul pe seama bancilor.

De asemenea, el a explicat ca o alta problema a fermierilor in realizarea proiectelor pe fonduri structurale este faptul ca nu apeleaza la consultanta. Cu toate acestea Toncea a mentionat ca bancile sunt interesate sa finanteze proiectele europene cu conditia acestea sa intruneasca criteriile de eligibilitate.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#adrian, #banci, #fonduri, #radulescu, #structurale , #stiri BRD