"Bancile ar trebui educate in privinta fondurilor structurale"

Vineri, 20 Noiembrie 2009, ora 14:15
984 citiri
"Bancile ar trebui educate in privinta fondurilor structurale"

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Aagricoli din Romania (LAPAR) Adrian Radulescu a declarat vineri ca bancile din Romania nu sunt inca familiarizate cu proiectele pe fonduri europene, acuzand o reticenta a acestora in acordarea de finantare a agricultorilor romani, informeaza NewsIn.

Bancile din Romania trebuie educate in ceea ce priveste fondurile structurale si ce insemana dezvoltare rurala.

In prezent, nu au habar de aceste lucruri si de multe ori refuza finantarea proiectelor fermierilor romani" a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricultorilor din Romania Adrian Radulescu, prezent la conferinta "Viitorul politicii agricole comune - Oportunitati si provocari pentru Romania" organizata de Proiectul " Sprijin pentru Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru adaptarea continua a politicii agricole" impreuna cu Ambasada Olandei in Romania si Centrul Roman de Politici Europene.

Radulescu a explicat ca bancile se justifica, atunci cand refuza acordarea unui credit, prin lipsa de experineta a celor care realizeaza prioiectul sau prin noutatea proiectului respectiv.Acesta a adaugat ca agricultura romaneasca are nevoie de sprijinul bancilor pentru a avansa catre o agricultura comerciala.

"Cu ajutorul lor se poate trece de la o agricultura de subzistenta la o agricultura comerciala. Acestea trebuie sa inteleaga ca nu isi asuma nici un risc cand acorda aceste credite fiind garantate suta la suta de fondul de garantare" a mai spus Radulescu.

Fostul director general al Agentieie de Plati si Interventie penrtu Agricultura Dan Gherghelas a aspus ca bancile nu gasesc atractiv sectorul agricol din cauza lipsei de predictibilitate a afacerii.

"Spre exemplu, la sectorul vegetal, o banca ia in calcul faptul ca nu stie sigur cat va produce, cat va vinde si la ce pret. De aici si neincrederea lor in acordarea de credite" a explicat Gherghelas.

Pe de alta parte, reprezentantul BRD Catalin Toncea a declarat ca agricultorii realizeaza proiecte desi nu dispun de fonduri pentru co-finantarea acestora si lasa totul pe seama bancilor.

De asemenea, el a explicat ca o alta problema a fermierilor in realizarea proiectelor pe fonduri structurale este faptul ca nu apeleaza la consultanta. Cu toate acestea Toncea a mentionat ca bancile sunt interesate sa finanteze proiectele europene cu conditia acestea sa intruneasca criteriile de eligibilitate.

Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
Samsung a anunțat lansarea căștilor wireless Galaxy Buds 3 Pro, care aduc inovații importante în domeniul AI și funcționalități noi. Una dintre cele mai notabile funcții este Voice...
Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
Microsoft a anunțat recent că abonamentul său Game Pass va suferi modificări substanțiale și o creștere de preț, încercând astfel să mute utilizatorii de pe planurile mai ieftine către...
#adrian, #banci, #fonduri, #radulescu, #structurale , #stiri BRD

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. Cum ”fentezi” radarele fixe atunci când pleci cu mașina în vacanță peste hotare. Metodele ingenioase aflate la limita legii VIDEO
  2. Greșeala pe care o fac mulți șoferi atunci când spală mașina. Ce accesoriu trebuie aruncat imediat
  3. Cât costă o noapte de cazare la cele mai scumpe hoteluri din Mamaia. Ce tarife a stabilit Gică Hagi, la hotelul său de lux
  4. Cum se conduce pe caniculă. Ce e absolut important să faci înainte de a te urca la volan
  5. Câți bani a câștigat în 2023 Mugur Isărescu, guvernatorul Bănci naționale, din salariu și pensie
  6. Un oraș aflat la 8.700 de km zguduie lumea: Toate produsele se scumpesc, cel mai grav blocaj de la pandemie
  7. Surpriza mașinilor viitorului anunțată de cea mai mare companie din lume: ”Americanii și chinezii nu merg în direcția asta”
  8. Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard de lei. Din ce afaceri a câștigat cei mai mulți bani
  9. Un mare producător de mașini electrice și-a majorat profitul de 20 de ori de la intrarea pe piața românească
  10. Panică la un gigant mondial al industriei „junk food". Cât de mult au scăzut vânzările