Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aprecierile RRC si BRD readuc bursa pe crestere

Aprecierile RRC si BRD readuc bursa pe crestere

Bursa de la Bucuresti a revenit puternic in ultima saptamana, iar indicele BET a castigat 6%, sustinut de aprecierea spectaculoasa a titlurilor Rompetrol Rafinare, dar si de evolutia buna a sectorului bancar.

Lichiditatea pietei de actiuni a continuat sa scada si in saptamana 5 – 9 octombrie, cu 25%, pana la 107,68 milioane lei (25,22 milioane euro), de la 143,4 milioane lei (33,9 milioane euro) in saptamana precedenta. Totodata, tranzactiile cu titluri de stat s-au ridicat la 28,45 milioane lei.

Pe de alta parte, capitalizarea pietei reglementate a BVB a sporit cu 5% in saptamana incheiata, 77,59 miliarde lei (18,14 miliarde euro), fata de 73,88 miliarde lei (17,27 miliarde euro), cat era la finalul saptamanii anterioare.

„Sunt doua aspecte principale de precizat in legatura cu evolutia bursei din aceasta saptamana: entuziasm mai putin, vizibil in volume mai mici tranzactionate, si optimism la media din ultimele doua luni, demonstrat de aprecierea indicilor bursieri.

Investitorii se afla in acest moment in expectativa rezultatelor financiare pentru trimestrul III, saptamana urmatoare fiind una foarte importanta in acest sens pentru marile piete externe”, potrivit raportului saptamanal de analiza al Intercapital Invest.

Revenire in forta pentru indicii Bursei in ultima saptamana, BET-NG castiga 6,26%

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 5,95% in ultima saptamana, ajungand la 4.369,04 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un avans de 5,16%, pana la 2.642,69 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat cea mai slaba crestere din piata, de 2,49%, la nivelul de 23.422,96 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 2,73%, pana la 9.214,63 puncte.

O evolutie ascendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 4,65%, la 436,66 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cel mai mult - cu 6,26% - pana la nivelul de 589,64 puncte.

Actiunile SIF au facut jumatate din rulajul Bursei, in contextul unor aprecieri usoare

Tranzactiile cu actiuni SIF au generat impreuna o lichiditate de circa 55 milioane lei in saptamana incheiata, reprezentand jumatate din rulajul total al pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost din nou cele mai cautate, investitorii tranzactionand in ultima saptamana de 24,49 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 2,63%, la 1,17 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 2,88%, la 1,07 lei, pe un rulaj de 11,53 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat a patra lichiditate din piata, de 8,77 milioane lei, si s-au apreciat cel mai mult in acest sector, cu 2,96%, la pretul de 0,6950 lei. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au scumpit usor, cu 1,82%, ultimul pret fiind de 1,12 lei, iar rulajul saptamanal s-a cifrat la 6,88 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avut parte de o tendinta ascendenta si au castigat 2,08%, pana la 0,7350 lei, dar valoarea tranzactiilor a fost modesta, de aproape 3 milioane lei.

Aprecieri puternice pentru actiunile bancare, BRD urca cu 7%

Titlurile bancare au atras schimburi de 20,12 de milioane lei in ultima saptamana, adica aproape 19% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din sectorul bancar, de 10,76 milioane lei, si s-au scumpit puternic in saptamana 5-9 octombrie, cu 6,96%, pana la cotatia de 12,30 lei.

De asemenea, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in crestere cu 3,21%, ultimul pret din sedinta de vineri fiind de 1,61 lei, iar tr anzactiile saptamanale au insumat 4,14 milioane lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) au castigat 5,06%, pana la 124,50 lei, in urma unor schimburi de 4,21 milioane lei.

Speculatiile legate de pretul de oferta salta spectaculos pretul titlurilor Rompetrol

In saptamana incheiata, pe sectorul energetic s-au remarcat din nou actiunile din grupul Rompetrol, dar si cele ale Dafora Medias (DAFR), care au avut aprecieri puternice.

“Vedetele saptamanii - companiile Rompetrol, unde se pare ca investitorii si-au adus aminte de oferta obligatorie de preluare, determinand cresteri importante ale cursurilor in contextul unor noi speculatii si opinii referitoare la acea oferta publica obligatorie”, potrivit analistilor de la Prime Transaction.

Titlurile din grupul Rompetrol, adica Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), se mentin in atentia cumparatorilor, in conditiile in care actionarul majoritar al celor doua companii a depus la CNVM documentele pentru lansarea ofertelor de preluare.

Grupul Rompetrol s-a incadrat in termenul acordat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si a depus documentele necesare pentru inceperea ofertelor publice de preluare in cazul companiilor pe care le controleaza pe Bursa, declarau joi, pentru NewsIn, surse din CNVM.

In acest context, o actiune Rompetrol Rafinare a incheiat saptamana cu 12,50% mai sus, la cursul de 0,0603 lei, iar nivelul tranzactiilor a ajuns la 8,60 milioane lei. O evolutie mai spectaculoasa au avut-o titlurile Rompetrol Well Services, a caror cotatie a saltat cu 35,04%, la 0,4740 lei, iar rulajul s-a cifrat la 3,19 milioane lei.

Pe de alta parte, actiunile Dafora au inregistrat o apreciere de 7,92%, la un pret de 0,1090 lei/unitate, iar rulajul saptamanal a insumat 5,88 milioane lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1750 ori