Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile BRD si Turbomecanica, incluse in indicele Dow Jones regional al firmelor care acorda dividende

Actiunile BRD si Turbomecanica, incluse in indicele Dow Jones regional al firmelor care acorda dividende

BRD-Groupe Societe Generale si Turbomecanica au fost incluse in indicele Dow Jones STOXX EU Enlarged Select Dividend 15, care cuprinde companii din statele care au devenit membre ale Uniunii Europene dupa 2004.

Indicele lansat luni include 15 companii din Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, se arata intr-un comunicat al companiei de administrare de indici Stoxx.

Una dintre conditiile impuse firmelor este ca dividendele platite sa fi crescut timp de trei ani inainte de data includerii in indice. O alta conditie este ca raportul dintre dividende si profitul pe actiune sa fie mai mic sau egal cu unu.

"Indicele permite investitorilor sa-si diversifice portofoliile si sa obtina castiguri de la firme din cele 12 state mentionate care acorda dividende ridicate", a declarat, in comunicat, Lars Hamich, director in cadrul Stoxx.

Pe langa cele doua companii romanesti, in indice mai sunt incluse si Philip Morris, Comercni Banka (Cehia), PKN Orlen, Swiecie, Telekomunikacja Polska, Bank Handlowy W Warszawie, ING Bank Slaski, Bank BPH, Bank Pekao (Polonia), Bank of Valleta (Malta), OTP Bank (Ungaria), Luka Koper si Gorenje (Slovenia). Componenta indicelui este revizuita anual, in luna martie. Dow Jones Indexes este unul din principalii furnizori de indici la nivel mondial.

Indicele general al Bursei de Valori Bucuresti a atins un nou maxim istoric

Cotatiile actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au crescut, in medie, cu 11,01 la suta de la inceputul anului, indicele general al pietei BET-C atingand luni un nou maxim istoric - 5.578,96 puncte, in crestere cu 0,09 la suta fata de sesiunea precedenta.

In sedinta de tranzactionare de luni, actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au inregistrat o apreciere medie de 0,58 procente. Indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate, a inregistrat o diminuare de 41,06 puncte (0,46 la suta), ajungand la 8.934,17 puncte.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni a totalizat 45,5 milioane lei, respectiv 13,43 milioane euro sau 17,48 milioane dolari. Indicele BET-FI s-a apreciat cu 381,49 puncte, pana la 65.658,54 puncte. Actiunile SIF2 Moldova au fost luni cele mai lichide titluri de pe piata BVB, cu tranzactii de 8,91 milioane lei, la un pret de inchidere de 3,31 lei/actiune. Pe locul al doilea s-au situat titlurile SIF5 Oltenia, cu tranzactii de 6,53 milioane lei, la un pret de inchidere de 3,66 lei/actiune.

Au urmat actiunile Rompetrol Rafinare, cu o valoare totala a tranzactiilor de 5,6 milioane lei, la un pret de inchidere de 0,1130 lei/actiune, si Banca Transilvania, cu tranzactii de 4,44 milioane lei, pretul de inchidere fiind de 1,08 lei/actiune.

Cele mai mari aprecieri le-au inregistrat actiunile companiei Turism Hoteluri Restaurante Marea Neagra - 14,44 la suta, iar cele mai severe deprecieri le-au suferit actiunile Oil Terminal - 3,16 la suta si SOCEP Constanta - 3,09 la suta.

Dintre companiile tranzactionate, dar nelistate, cel mai mult au crescut titlurile rafinariei Astra Romana - 33,33 la suta, in timp ce actiunile Carbid Fox Tarnaveni s-au depreciat cu 50 la suta.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax, Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 899 ori