Sindicatele sunt de acord cu impozitarea averilor, dar vor clarificarea mecanismului

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 09:57
1521 citiri
Sindicatele sunt de acord cu impozitarea averilor, dar vor clarificarea mecanismului

Sindicatele sunt de acord cu propunerea legislativa a deputatului PSD Mugurel Surupaceanu privind impozitarea averilor de peste 500.000 de euro, dar vor clarificarea mecanismului de aplicare, de aceea i-au cerut parlamentarului amanarea cu o saptamana a depunerii proiectului in Parlament.

Mugurel Surupaceanu, care a spus initial ca vrea sa depuna proiectul in dezbaterea Parlamentului joi sau vineri, a fost de acord cu aceasta amanare, aratand ca il va depune la sfarsitul saptamanii viitoare, precizeaza Mediafax.

Discutiile au avut loc intre deputatul PSD Mugurel Surupaceanu si lideri ai confederatiilor sindicale, marti, la Palatul Parlamentului.

Deputatul PSD a subliniat ca intentioneaza sa stranga semnaturi, bazandu-se in mare masura si pe sindicate, pentru a organiza un referendum, daca Parlamentul respinge nejustificat acest proiect.

"Daca Parlamentul va respinge nejustificat proiectul de lege, voi strange semnaturi pentru un referendum, voi apela si la sindicate. Mie singur imi este greu. Am vorbit cu foarte multi colegi din PSD si sunt de acord cu initiativa mea. Dar sunt constient ca exista si parlamentari care nu o vor agrea, cei vizati de acest impozit. Pe unii ii deranjeaza ideea de solidaritate sociala, nu suma pe care ar trebui s-o plateasca", a spus Surupaceanu.

Sindicatele vor ca, odata cu aparitia unei astfel de legi, banii colectati sa mearga intr-un fond social, care sa vina in ajutorul celor cu venituri mici.

Secretarul general al CNSLR Fratia, Sorin Stan, a propus chiar ca acesti bani sa fie directionati catre constructia de case sociale, care sa nu poata fii vandute, iar banii sa fie la dispozitia comunitatilor locale, exclusiv pentru tineri.

Sindicalistii l-au intrebat pe Surupaceanu daca a facut un calcul privind sumele care ar fi colectate din acest impozit si daca exista o garantie ca beneficiarii vor fi cei cu nevoi.

Deputatul a spus ca e foarte greu sa faci un calcul, pentru ca in Romania nu exista o cuantificare exacta a averilor, dar a adaugat ca, din informatiile lui, peste 200.000 de oameni ar plati acest impozit, fiind vorba de aproximativ 200 de milioane de euro la buget.

"Exista o suma mica, pentru ca avem probleme privind subevaluarea terenurilor si a caselor fata de pretul real al pietei. Daca va creste nivelul acestora, se va incasa mai mult", a spus Surupaceanu.

De asemenea, sindicalistii au propus ca cei care au mostenit case sau terenuri, dar nu produc profit sa nu fie obligati sa plateasca acest impozit.

Mugurel Surupaceanu a spus insa ca averea trebuie vazuta ca o sursa de venituri.

"Daca nu este o sursa de venit, acei mostenitori trebuie sa gaseasca solutii sa-si introduca terenul sau casa in circuitul economic, sa le inchirieze. Putem avea un stoc mare de proprietati blocate, dar valorile trebuie sa circule", a adaugat parlamentarul PSD.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus ca si el subscrie acestei initiative, precizand ca este de parere ca principiul solidaritatii aflat la baza acestui proiect este unul meritoriu, insa va aduce saptamana viitoare, dupa consultari cu liderii din teritoriu, o serie de observatii.

"Cred ca 99,99 la suta din sindicalisti nu sunt afectati de acest proiect. Ideea este buna si va aduce venituri la bugetul de stat", a spus Bogdan Hossu.

Surupaceanu a precizat ca o parte din mecanismele de aplicare au fost lasate la latitudinea Ministerului de Finante, care are posibilitatea sa faca precizari in acest sens.

"Am lasat Ministerul de Finante sa decida privind aplicarea acestui proiect, pentru a nu crea probleme de contestare. Propunand anume mecanisme, era posibil sa nu fie pe placul Ministerului de Finante, de exemplu chestiuni referitoare la algoritmul de calcul. Acesti bani nu trebuie sa se duca oriunde, ei trebuie sa mearga intr-un fond de solidaritate sociala, direct la bugetul de stat, iar de acolo sa se stabileasca clar destinatia lor", a mai spus deputatul PSD.

El a cerut ajutorul presei si sindicatelor pentru ca aceasta initiativa sa treaca.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, i-a raspuns acestuia ca efortul presei si al sindicatelor nu este suficient, pentru ca cei care trebuie sa aprobe proiectul sunt parlamentarii, iar ei au averi de peste 500.000 de euro, asa cum prevede proiectul.

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativa pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 euro.

Prin aceasta initiativa legislativa, deputatul PSD Mugurel Surupaceanu propune ca impozitul anual asupra averii persoanelor fizice sa fie calculat in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinand copiilor minori.

Astfel, propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere sa fie in cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete detinute care depaseste pragul de 500.000 euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta (dupa deducerea unor sume - conform metodologiei ce va fi prevazuta in normele de aplicare).

Proiectul de lege mai prevede ca persoanele fizice rezidente sa plateasca impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate, iar cele nerezidente sa plateasca pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri.

Acesta mai prevede ca, la stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datoreaza impozit anual asupra averii, se vor avea in vedere atat elemente de activ cat si cele de pasiv, initiativa legislativa propunand si o serie de exonerari si deduceri.

Sunt impozabile in sensul vizat de propunerea legislativa: ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozitare, # averi, # venituri, # buget stat, # valoare , #stiri Bogdan Hossu