Sindicatele se opun descentralizarii institutiilor publice

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 14:17
3418 citiri
Sindicatele se opun descentralizarii institutiilor publice

Sindicatele incep luni primele actiuni concrete de atacare a Ordonantei 37 privind descentralizarea institutiilor publice, considerand ca acest act normativ va avea consecinte grave pe piata muncii, a declarat luni presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"In cursul zilei de azi (luni n.r.), vom lansa o intrebare oficiala Guvernului legata de Ordonanta 37. Aceasta ar fi trebuit dezbatuta public si, fiind de competenta Consiliului Economic si Social, trebuia discutata cu partenerii sociali, potrivit Newsin.

Conform procedurii, vom astepta 30 de zile, iar apoi, in functie de raspuns, vom ataca in justitie", a spus Hossu. El a adaugat ca, tot luni, Cartel Alfa va trimite o interpelare Avocatului Poporului pentru a ataca Ordonanta ca neconstitutionala.

In plus, peste doua saptamani, mai multe sindicate vor transmite Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) o plangere referitoare la intentia statului de a subordona politic Inspectia Muncii.

"Ni se pare anormal ca Inspectia Muncii sa aiba o subordonare cu tenta politica si clientelar-locala.

Aceasta va avea consecinte asupra pietei muncii, deoarece cei care vor fi in functie nu vor mai da ordine de control a calitatii muncii in afacerile lor sau ale partenerilor lor", a mai spus Hossu.

"Cerem ca Inspectia Muncii sa nu intre in aceasta Ordonanta, deoarece trebuie sa fie o institutie independenta si apolitica si trebuie sa asigure raporturi corecte de munca si sanatate si securitate la locul de munca pentru toti functionarii", a spus vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca.

Secretarul general al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Sabin Rusu, a declarat ca este sigur ca Ordonanta va fi respinsa de Curtea Constitutionala, deoarece sunt multe anomalii, precum identificarea contractului de management public cu contractul individual de munca.

"Contractul de management public excede reglementarile Codului Muncii", a spus Rusu.

Miercuri, guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care se reglementeaza activitatea sefilor serviciilor publice deconcentrate.

Potrivit acestui act, functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#normantiv, #sindicate, #stat, # muncii , #stiri Bogdan Hossu