Sindicatele propun reducerea coeficientului maxim din Legea unica la 12 si salariu minim de 720 lei

Joi, 27 August 2009, ora 17:03
1767 citiri
Sindicatele propun reducerea coeficientului maxim din Legea unica la 12 si salariu minim de 720 lei

Sindicatele au propus reducerea coeficientului maxim din grila Legii unice de salarizare de la 15 la 12, prin comprimarea tuturor coeficientilor cuprinsi intre 8,1 si 15 in intervalul 8,1-12, precum si cresterea salariului minim la 720 lei in 2010, a spus joi presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit NewsIn.

Guvernul a propus, in schimb, cresterea salariului minim la 705 lei in 2010, in timp ce patronatele ar fi de acord cu cel mult 650 lei.

"Am propus scaderea ecartului 1 la 15, care e prea mare, astfel incat salariul maxim in sistemul bugetar sa reprezinte maximum 12 salarii minime, prin comprimarea tututror functiilor din intervalul 8,1-15 pana la maximum 12", a declarat Hossu.

Liderul sindical a mai spus ca vor fi facute simulari privind cresterea salariului minim la un raport de 50% fata de salariul mediu si ca sindicatele ar fi de acord si cu prelungirea perioadei la care se va ajunge la acest raport, in conditiile in care, in actuala varianta a legii unitare, salariul minim va ajunge la 43,5% din salariul mediu in 2015.

"Luni sau marti vor fi din nou consultari, iar pana miercuri, cand se doreste avizarea de catre guvern a legii unitare de salarizare, dorim sa se ajunga la un raport de 1 la 2 intre salariul minim si salariul mediu. Am fi de acord ca anul viitor sa avem un salariu minim de 720 lei, iar in 2011 am accepta 800 de lei, urmand ca dupa aceasta data salariul minim sa creasca cu cate 100 de lei in fiecare an, pana va ajunge la 50% din salariul mediu", a afirmat Hossu.

De altfel, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a lasat sa se inteleaga ca echilibrarea raportului intre salariile din sistemul public, prevazuta de Legea unitara de salarizare, ar putea dura chiar mai mult, pentru a fi sustenabila.

"Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii au prezentat (sindicalistilor n.r.) o viziune asupra aplicarii Legii unitare pe intreaga perioada, care poate fi pana in 2015-2016, astfel incat incat echilibrele macroeconomice sa nu fie afectate", a afirmat Pogea.

Salariul presedintelui ar putea fi mai mic dupa alegeri

In cazul in care propunerea de reducere a coeficientului maxim la 12 va fi acceptata, iar salariul minim din 2010 va fi cel propus de guvern, de 705 lei, presedintele care va fi ales la alegerile de la sfarsitul anului ar putea avea un salariu mai mic - de 8.460 lei - decat cel actual al sefului statului, de 9.555 lei, a dat de inteles ministrul muncii, Marian Sarbu.

"Daca acceptam ca cel mai mare coeficient in grila sa fie 12, normal ca va scadea (salariul presedintelui n.r.)", a spus Sarbu.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#salarizare, # salariu minim, # lege, # raport, # coeficient , #stiri Bogdan Hossu