Sindicatele: Premierul a sustinut desfiintarea contractelor colective

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:50
1457 citiri
Sindicatele: Premierul a sustinut desfiintarea contractelor colective

Premierul Emil Boc a sustinut, in intalnirea de miercuri cu sindicatele si unele patronate, desfiintarea contractelor colective de munca la nivel national, aceasta fiind propunerea Ministerului Muncii avansata pana in prezent de ministrul Ioan Botis, au precizat reprezentantii sindicatelor, potrivit Mediafax.

 

Vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ion Pisc, a declarat, miercuri la finalul intalnirii de aproximativ trei ore de la Guvern, ca "s-au modificat cateva virgule in proiectul Codului Muncii", urmand ca discutiile pe negocierile colective sa continue.


"Cred ca desfiintarea contractelor colective de munca este o prioritate pentru Guvern, dar este cea mai proasta solutie. Azi (n.r. miercuri) varianta eliminarii acestora a fost rostita de premierul Emil Boc, pana acum ea fiind spusa de ministrul Muncii, Ioan Botis", a precizat Pisc.

 

 

Partenerii sociali au ajuns la un consens pe noua articole de modificare a Codului Muncii, dar "niciunul foarte important, care sa aduca ceva nou", a subliniat liderul BNS.


Potrivit liderului UGIR-1903, Cezar Coraci, premierul nu sustine contractele colective la nivel national, dar spune ca ar trebui sa existe cele la nivel de ramura, ceea ce reprezinta, in opinia lui Coraci "un pas inainte".

 

 

Presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu, a declarat ca in momentul actual, in Romania, ramurile de activitate nu sunt suficient de solide pentru a negocia cu sindicatele.


In ceea ce priveste disponibilizarile colective, sindicatele spun ca acestea pot fi facute, iar la reangajare sa se tina cont de dreptul de preemtiune, adica acei angajati care au fost disponibilizati sa fie primii solicitati la reangajare. A ramas in discutie perioada pentru care angajatorul este obligat sa nu mai faca angajari dupa disponibilizari colective. Perioada sustinuta de sindicate, respectiv noua luni, este considerata de premier prea mare, acesta propunand o varianta cuprinsa intre trei si sase luni. 

Sindicatele au vrut sa se asigure, in urma discutiei de miercuri cu premierul, ca seful Guvernului va sustine varianta negociata cu partenerii sociali in Parlament. "Mesajul ministrului Muncii este acela ca indiferent ceea ce vom conveni noi cu patronatele si chiar in prezenta premierului, el isi va sustine varianta in Parlament. Avem angajamentul prim-ministrului ca tot ceea ce am convenit in cele doua intalniri si ce vom conveni in discutiile viitoare vor fi sustinute in alianta", a spus Petcu.


Coraci a subliniat ca premierul a promis ca vineri va discuta cu partenerii sociali "in sfarsit" pe teme economice privind masuri de relansare a economiei romanesti.

La precedenta intalnire intre partenerii sociali si Emil Boc, de joi, premierul a acceptat 17 propuneri ale sindicatelor si patronatelor la Codul Muncii, printre care cea privind perioada de proba la angajare, care sa nu depaseasca 12 luni pe aceeasi functie, cumulate pentru mai multe persoane, declara presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizeaza perioada de preaviz, care sa fie 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere, precum si cea care se refera la perioada de stagiu pentru absolventi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contractele colective, # codul muncii, #sindicatele, #desfiintarea contractelor colective de munca , #stiri Bogdan Hossu