Sindicatele dau Guvernul in judecata daca nu majoreaza salariul minim

Marti, 05 Ianuarie 2010, ora 17:35
1358 citiri
Sindicatele dau Guvernul in judecata daca nu majoreaza salariul minim

Sindicatele cer Executivului sa creasca salariul minim pe economie la 705 lei prin adoptarea unei Hotarari de Guvern si ameninta ca, in caz contrar, vor da guvernul in judecata pentru discriminarea salariatilor din sectorul privat fata de cei de la stat, informeaza NewsIn.

"Guvernul trebuie sa scoata o Hotarare intr-o saptamana, maxim doua, in care sa transeze situatia salariului minim pe economie, iar daca guvernul ramane la ideea unui salariu minim pe economie de 600 lei si a unuia minim in sectorul bugetar de 705 lei nu inseamna decat ca accepta o discriminare a salariatilor", a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.

"Vom actiona in instanta, atat in plan intern, cat si la nivel european guvernul daca aceasta problema nu este transata in doua saptamani", a avertizat el.

Liderul BNS a precizat ca circa un milion de salariati primesc lunar intre 600 si 705 lei.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, a precizat ca i-a cerut ministrului Muncii sa-si asume impreuna cu Guvernul o hatarare de Guvern prin care sa "transfere in lege coeficientul de 705 lei din Legea unitara a salarizarii".

"CNSLR Fratia si celelalte confederatii sindicale nu vor mai participa la negocieri daca se vorbeste in continuare despre cresterea salariului minim pe economie la 650 de lei. Daca guvernul nu-si asuma cresterea salariului minim la 705 lei, vom avea o discriminare a salariatilor din Romania", a explicat Petcu.

La randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a mentionat ca Executivul trebuie sa-si asume majorarea salariului minim la 705 lei, "in contextul in care nu se va ajunge la un consens intre sindicate si patronate pentru cresterea acestuia".

"Se va reincepe o noua runda ne negocieri cu patronatele pe problema salariului minim. Desi raportul dintre salariul minim si salariul mediu pe economie ar trebui sa ajunga la 34%, partea sindicala a facut un compromis pentru ca acesta sa ajunga la nivelul de 705 lei, cat e prevazut la bugetari, in 2010.

In conditiile evaziunii fiscale si a existentei unui acord tripartit semnat in 2008 pentru cresterea graduala a salariului minim pana in 2014, Guvernul ar trebui sa-si asume, insa, luarea unei decizii", a mai spus Hossu. 

 

#executiv, #judecata, #majorare, #minim, #salariu , #stiri Bogdan Hossu