Sindicate: Reducerea salariilor la companiile de stat e ilegala

Joi, 13 Mai 2010, ora 09:33
1771 citiri
Sindicate: Reducerea salariilor la companiile de stat e ilegala

Sindicalistii considera ca reducerea salariilor cu 25 la suta si la angajatii din companiile de stat reprezinta o incalcare a contractelor colective de munca si va duce la plecarea specialistilor din aceste societati, iar masura va scoate si mai multi oameni in strada, precizeaza Mediafax.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri ca masurile anuntate de autoritati sunt "negandite, in disperare de cauza" si parca sunt facute premeditat pentru a provoca si mai multi oameni.

"Este o masura aberanta, pentru ca multe din aceste companii opereaza in mediul concurential. Aceasta masura va impinge salariatii de buna calitate din aceste companii sa plece, sa se duca la concurenta, pentru ca in niciun caz nu vor accepta sa lucreze in aceste conditii. Sunt oameni de foarta buna calitate, iar aceasta decizie altereaza si mediul concurential, producand niste distorsiuni in piata", a precizat Costin.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spune ca aceasta reducere este o incalcare a legii contactelor colective de munca, "premierul pronuntandu-se pentru o nerespectare a legislatiei". Atata timp cat legea contractelor colective este in vigoare, din punct de vedere tehnic raspunderea este a partilor care au semnat acest contract, a subliniat Hossu.

"Am impresia ca se doreste expres iesirea in strada pentru rasturnarea Guvernului. Aceste institutii merg pe sistemul economic, si-au facut deja restructurari masive, lucru apreciat si de presedintele Traian Basescu in intalnirea de marti de la Parlament", a adaugat liderul "Cartel Alfa".

Premierul Emil Boc a cerut, in sedinta de miercuri a Guvernului, reducerea cu 25 la suta a drepturilor salariale in companiile de stat, inclusiv in Eximbank si CEC, precum si diminuarea suplimentara, cu 20 de procente din total, a cheltuielilor cu bunuri si servicii in ministere, agentii si companii subordonate.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, dupa intalnirea cu grupurile parlamentare care sustin Guvernul, ca se ia in calcul ca angajatii din companiile la care statul este actionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, sa plateasca o taxa de solidaritate.

#reduceri salarii companii stat sindicate , #stiri Bogdan Hossu