Seitan: drepturile de autor vor deveni contribuabile pentru pensie

Luni, 31 Mai 2010, ora 16:08
1722 citiri
Seitan: drepturile de autor vor deveni contribuabile pentru pensie

Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, ca va fi elaborat un proiect de lege prin care drepturile de autor sa devina contribuabile pentru pensie, sanatatate si somaj, ca orice salariu, informeaza Mediafax.

Potrivit ministrului Muncii, proiectul de lege va viza largirea bazei de impozitare, astfel incat in categoriile celor care platesc contributii, sa intre si cei care nu contribuie in prezent.

"Vom asigura o lege prin care drepturile de autor de natura salariala, PFA-urile, conventiile civile sa fie vazute ca elemente salariale si sa devina contribuabile pentru pensie, sanatate, si somaj ca orice salariu", a sustinut Mihai Seitan.

Intrebat daca cei care sunt platiti si pe carte de munca si pe drepturi de autor vor plati aceste contributii, ministrul a raspuns ca cei care au pe cartea de munca doua servicii, vor plati pentru amandoua.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, in 19 mai, pentru MEDIAFAX ca a propus Guvernului, ca alternativa la inghetarea pensiilor, impozitarea drepturilor de autor si a PFA-urilor cu 30 la suta, dar nu a primit niciun raspuns de la Executiv, daca este sau nu de acord cu aceasta masura.

Hossu a precizat ca cei care sunt platiti exclusiv din drepturi de autor si persoanele fizice autorizate trebuie sa plateasca aceleasi impozite pe care le prevede orice contract individual de munca, respectiv de 30 la suta.

Ideea impozitarii drepturilor de autor cu 30 la suta, a fost criticata insa de actori precum Victor Rebengiuc, Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Tora Vasilescu si Nicolae Manolescu, care au atras atentia ca banii pe care actorii ii castiga din drepturi de autor "vin cand si cand" iar aplicarea acestei masuri ar putea determina cresterea evaziunii fiscale. 

Ministrul Muncii Mihai Seitan a propus, in 19 ianuarie, ca plata CAS in cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor si conventii civile sa fie facuta exclusiv de catre angajati, acestia putand opta intre plata a 30,8% din salariul minim pe economie si 30,8% din cinci salarii medii brute.

Propunerea a fost facuta in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Clubului Roman de Presa, Patronatului Presei Romedia, Asociatiei Jurnalistilor din Romania si Mediasind. 

Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice prevedea ca persoanele cu un venit anual de cel putin patru salarii medii brute, intre care si cei cu venituri provenite exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, vor fi asigurate obligatoriu la sistemul public de pensii.

#autor, #drepturi, #pensie, #seitan , #stiri Bogdan Hossu