Salariul minim: guvernul propune 640 RON, sindicatele 750 RON

Vineri, 20 August 2010, ora 15:58
1710 citiri
Salariul minim: guvernul propune 640 RON, sindicatele 750 RON

Guvernul propune pentru 2011 un salariu minim pe economie de 640 de RON, au declarat reprezentantii sindicatelor, dupa intalnirea de la Palatul Victoria, ei opinand ca salariul minim ar trebui sa fie de minim 750 RON, precizeaza NewsIn.

Dumitru Costin, presedintele BNS, a spus ca premierul Boc urmeaza sa aiba o discutie si in coalitie pe tema salariului minim, urmand ca tot luni sindicatele sa se intalneasca cu responsabilii din Executiv la ministerul Muncii, pentru o noua discutie pe acest subiect.

La randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca sindicatele i-au propus premierului ca salariul minim sa fie de cel putin 750 RON, iar premierul Boc urmeaza sa discute in partidul sau si cu restul coalitiei de guvernare daca este posibila aceasta solutie.

"S-a discutat problema legata de faptul ca ar trebui o crestere substantiala a salariului minim pe economie datorita faptului ca ar trebui reconfirmata atat predictibilitatea evolutiei salariului minim pentru a atinge tinta unui raport intre salariul mediu si salariul minim de 2 la 1 in 2015, si ca asta insemna 40% din salariul mediu sa-l reprezinte salariul minim pe economie calculat la valoarea salariului mediu raportat de Comisia nationala de prognoza dar si de statistica inseamna grosso modo undeva la 860 lei, am spus bun, nu se poate 860 lei, dar macar o crestere substantiala la cel putin 750-800 lei trebuie pentru ca este elementul de combatere a evaziunii fiscale pe piata muncii.

Pentru 2011 inseamna 860 de lei. Suntem constienti ca de la 600 la 860 lei nu se poate face acest salt si atunci ceea ce am sugerat domnului prim-ministru care urmeaza sa aiba o dezbatere in cadrul partidului legat de acest lucru luni este sa se gandeasca la un salariu minim de cel putin 750 lei care sa permita practic posibilitatea recuperarii si in acelasi timp reconfirmarii acordului din 2008 dintre Guvern, patronate si sindicate pentru a da predictibilitate si a crea mediului de afaceri posibilitatea unor previziuni pe termen mediu in evolutia politicii salariale", a precizat Hossu.

Pe de alta parte, Hossu a precizat ca sindicatele au respins propunerea Executivului cu privire la legea unica de salarizare, care propune o variatie a nivelului de salarizare in functie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii.

"Noua lege se doreste, luni se va sti exact, inclusiv o variatie a nivelului de salarizare in functie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii, ceea ce este inacceptabil, pentru ca inseamna o descarcare a oricarei raspunderi a angajatorului in raport cu proprii angajati", a spus sindicalistul.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#salariu, #bugetari, #guvern, #hossu , #stiri Bogdan Hossu