Patronatele vor salariu 705 lei fara respectarea grilelor

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 09:24
1071 citiri
Patronatele vor salariu 705 lei fara respectarea grilelor

Patronatele ar fi de acord ca salariul minim sa ajunga la 705 lei, dar vor ca fondul de salarii sa nu fie majorat cu mai mult de 6%, sindicatele nefiind de acord cu propunerea de majorare a salariului minim fara respectarea grilelor minimale, apreciind ca ar duce la cresterea evaziunii fiscale.

Patronatele au propus, luni, in discutia de la Ministerul Muncii, o crestere a salariului minim de la 600 la 705 lei fara respectarea grilei ori cu flexibilizarea acesteia, sau inghetarea salariului minim brut la 600 de lei pana la 1 iulie 2010 si deduceri fiscale, informeaza Mediafax.

Presedintele Patronatului National Roman, Florian Costache, a declarat, la finalul discutiilor, ca patronatele ar putea fi de acord cu o majorare a salariului minim de la 600 la 705 lei de la 1 ianuarie 2010, dar nu pot suporta o crestere a fondului de salarii mai mare de sase la suta, respectiv rata inflatiei.

"Sindicatele vor face pana miercuri, cand va avea loc urmatoarea intalnire, calcule privind aceasta varianta de crestere a salariului minim la 705 lei de la 1 ianuarie si o crestere a fondului de salarii care sa nu depaseasca sase la suta", a spus Costache.

Liderul Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus ca sindicatele nu vor accepta cresterea salariului minim de la 600 la 705 lei fara respectarea grilelor minimale, respectiv cele cuprinse intre coeficientul 1 si 2.

"Daca se renunta la grila se va ajunge de la 1,2 milioane de salariati care muncesc la negru in prezent, la 1,7 milioane, deci va creste evaziunea fiscala si nu putem fi de acord cu acest lucru", a spus Hossu.

El a explicat, de asemenea, ca raportul actual dintre salariul mediu si cel minim este de 30 la suta.

"Numai 30 la suta din eventuala crestere de 17,5 la suta, adica de la 600 la 705 lei a salariului minim, o reprezinta majorarea fondului de salarii, adica 5,6 la suta. Patronatele trebuie sa se uite mai bine pe calcule, sa analizeze mai bine propunerile facute la intalnire", a mai spus Hossu.

Presedintele "Cartel Alfa" a precizat ca scutirea de impozite pentru un salariu de pana la 1.000 de lei, ceruta de patronate, ar insemna pentru buget un efort de 250 de milioane de euro.

La discutiile de saptamana trecuta, sindicatele au sustinut ca accepta ca salariul minim pe economie sa fie 705 lei in 2010, cerand insa respectarea prevederilor Contractului colectiv de munca.

Pe de alta parte, patronatele spuneau ca vor analiza aceasta varianta, dar ca cer Guvernului asigurarea unor deductibilitati pentru aceasta majorare.

Reprezentantii patronatelor sustineau ca o majorare a tuturor salariilor cu acelasi procent ar duce la cresterea inflatiei.

Acestia cereau Guvernului ca, in cazul in care se decide majorarea salariului minim, angajatorii sa nu plateasca decat CAS, fara alte taxe, pentru suma cuprinsa intre salariul minim si 1.000 de lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozite, #inflatie, #minim, #rata, #salarii, #salariu , #stiri Bogdan Hossu