O serie de ONG-uri contesta validitatea numirii lui Florin Costache drept presedinte al CES

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 16:06
2691 citiri
O serie de ONG-uri contesta validitatea numirii lui Florin Costache drept presedinte al CES

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au remis Comisiilor juridice o serie de scrisori primite din partea unor organizatii ale societatii civile in care este contestata validitatea desemnarii lui Florin Costache ca presedinte al Consiliului Economic si Social, informeaza NewsIn.

Deputatul PDL Sever Voinescu, secretar al Camerei, a anuntat ca cele doua comisii juridice vor trebuie sa se pronunte asupra continutului scrisorilor adresate conducerii Parlamentatului de catre presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, si presedintele Confederatiei Patronatului Roman, Gheorghe Naghiu.

Toate aceste scrisori sustin ca desemnarea de catre Parlament a lui Florin Costache ca presedinte al CES s-a facut in conditiile in care parlamentarii nu aveau cunostinta de faptul ca acesta are o condamnare penala si a fost dovedit ca informator al Securitatii.

"Am aflat cu surpindere ca plenul reunit al Parlamentului l-a validat pe domnul Florin Costache in functia de presedinte al CES in pofida faptului ca domnul Costache este un fost infractor de drept comun, condamnat pentru violare de domiciliu si lipsire ilegala de libertate, precum si un fost agent al politiei politice comuniste. Organizatia noastra considera ca este imoral ca o persoana cu un astfel de trecut sa ocupe functia de presedinte al unei institutii atat de importante cum este CES", se arata in scrisoarea semnata de presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Mai mult, acesta contesta chiar validitatea votului exprimat de parlamentari deoarece acestia nu stiau de trecutul care i se imputa presedintelui Consiliului Economic si Social.

"Contestam validitatea votului exprimat pe 20 aprilie intrucat, in absenta unei informari corecte si complete asupra motivelor care au stat la baza propunerii de invalidare a domnului Florin Costache, votul senatorilor si deputatilor a fost viciat", sustine Hossu. Acesta a anexat scrisorii sale si decizia CNSAS prin care se stabileste ca Florin Costache a fost informator al Securitatii cu numele conspirativ "Marian".

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat pe 20 aprilie 2009, cu 163 voturi favorabile, validarea lui Florian Costache in functia de presedinte al Consiliului Economic si Social.

Initial, senatorii si deputatii au respins prin vot propunerea Comisiilor juridice, elaborata in 24 iunie 2009, de invalidare a alegerii lui Florian Costache pentru functia de presedinte al Consiliului Economic si Social.

Dupa respingerea propunerii de invalidare, presedintele de sedinta, Mircea Geoana, a supus la vot propunerea CES de validare a lui Costache la sefia CES, iar aceasta a fost adoptata de 163 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 35 abtineri.

Pe 24 iunie 2009, Comisiile juridice au hotarat cu majoritate de voturi sa propuna plenului Parlamentului invalidarea alegerii lui Florian Costache pentru functia de presedinte al CES. Dintre membrii Comisiilor juridice, doar unul a considerat ca Florian Costache trebuie validat, in timp ce ceilalti 19 senatori si deputati au respins propunerea.

Motivele pentru care s-a invalidat nominalizarea lui Costache au fost, pe de o parte strict formale, anume ca, in ciuda cazierului judiciar "curat" pe care acesta l-a prezentat, el a fost totusi condamnat penal, in 1985, de judecatoria Tecuci, pentru violare de domiciliu si lipsire de libertate. Costache a explicat ca acea condamnare nu este consemnata in cazierul sau deoarece "dosarul a fost topit".

Totusi, el nu le-a putut dovedi parlamentarilor juristi ca a fost reabilitat, insa a sustinut ca a fost victima unei inscenari.

Pe de alta parte, Costache a primit, in 2007, si un verdict irevocabil, din partea Curtii de Apel, ca a facut politie politica.

In fata parlamentarilor, el nu a recunoscut niciuna dintre acuzatii.

Propunerea facuta de patronate, pentru ca Florian Costache sa preia sefia CES, a fost contestata asadar si in alte dati de Confederatia Sindicala Cartel Alfa, tot in baza argumetelor pentru care i-au invalidat si parlamentarii juristi candidatura.

Presedintele Patronatului National Roman, Florian Costache, a fost ales la 6 aprilie 2009 in functia de presedinte al Consiliului Economic si Social (CES), decizia fiind contestata vehement de liderul Cartel Alfa, care l-a acuzat pe Costache de politie politica si de faptul ca a fost condamnat penal inainte de '90. Decizia a fost luata cu 38 de voturi 'pentru' si sapte 'impotriva'.

Pesedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a acuzat faptul ca toti cei sapte reprezentanti ai guvernului in CES au votat pentru alegerea noului presedinte. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#ong validitate numire presedinte ces costache , #stiri Bogdan Hossu