Legea pensiilor: bugetarii ameninta din nou cu proteste

Marti, 09 Februarie 2010, ora 13:40
3082 citiri
Legea pensiilor: bugetarii ameninta din nou cu proteste

Sindicalistii au reusit sa convinga Guvernul sa elimine un articol din Legea pensiilor ce prevedea introducerea unor exceptii in modul de recalculare a pensiilor pentru cadrele militare si ameninta cu reluarea protestelor daca Parlamentul voteaza pentru cresterea varstei de pensionare la 65 de ani, scrie NewsIn.

"Vom sustine propunerile confederatiilor sindicale in comisiile parlamentare si, daca nici acolo nu ni se accepta revendicarile, ne gandim si la actiuni sindicale. La noi este deja stabilit sa reincepem protestele daca proiectul Legii pensiilor va trece in actuala formula prin Parlament", a declarat marti, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Sindicalistii solicita, printre altele, cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie si egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 63 de ani, dupa un stagiu complet de cotizare, in loc de 65 de ani, asa cum este prevazut in proiectul Legii unitare a pensiilor ce urmeaza a fi discutat miercuri in Guvern.

"Ministrul Muncii ne-a promis ca Guvernul va astepta pana joi eventualele propuneri de modificare a legii pensiilor si, daca nu reusim sa-i convingem sa accepte o parte din amendamentele confederatiilor, vom merge sa facem lobby in Parlament", a precizat vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca.

"Nu se poate sa acceptam ca varsta de pensionare sa creasca la 65 de ani, in conditiile in care speranta de viata in Romania este atat de mica. Vom merge peste ei in comisii si sa vedem daca ne mai pot cenzura, iar daca si acolo ni se intoarce spatele, o sa inceapa dansul", a avertizat el.

Reprezentantii confederatiilor sindicale mai cer ca toate categoriile profesionale din Romania sa fie introduse in sistemul public de pensii, inclusiv clericii si avocatii, si spun ca, in caz contrar, exista riscul sa apara si alte exceptii de la aceasta lege.

"Noi am mai cerut ca varsta de pensionare pentru cei care lucreaza in conditii speciale de munca sa fie mai mica de 55 de ani si nu puteam accepta, totodata, ca pensiile sa creasca pe viitor cu rata inflatiei", a explicat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.

Proiectul Legii pensiilor urmeaza a fi analizat miercuri in Guvern si mai apoi trimis in Parlament, unde se spera a fi adoptat pana la sfarsitul lunii iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea, #pensiilor, #bugetari, #proteste , #stiri Bogdan Hossu