Hossu: reducerea liniara cu 25% a salariilor, neconstitutionala

Vineri, 14 Mai 2010, ora 14:04
1566 citiri
Hossu: reducerea liniara cu 25% a salariilor, neconstitutionala

Reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este o masura neconstitutionala, intrucat incalca legea contractelor colective de munca, astfel ca aceasta masura nu poate fi impusa prin lege, a declarat vineri presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit Mediafax.

"Reducerea liniara a salariilor este o masura neconstitutionala. Exista o decizie a Curtii Constitutionale legata de acest lucru de acum un an-un an si jumatate, (...) care prevede clar ca o asemenea decizie nu este valabila" , a spus Hossu, dupa o intalnire la care au participat cu mai multi reprezentanti ai sindicatelor si oficiali din Ministerul Finantelor.

El a explicat ca reducerea salariilor din sistemul bugetar poate fi realizata numai prin acordul partilor, si nu printr-un sistem impus prin legislatie.

In ceea ce priveste pensiile, Hossu a aratat ca mecanismul pe care Guvernul il are in vedere se refera la o scadere proportionala a punctului de pensie.

"Nu este insa etic, si am subliniat acest lucru, pentru ca in toate tarile in care s-a facut efort de reducere din cauza situatiei de criza nu a fost niciunde distribuit liniar, ci intotdeauna s-a distribuit esalonat, protejand categoriile defavorizate", a afirmat Hossu.

El a mentionat ca se cauta solutii pentru a gasi o formula in care sa se demonstreze in scrisoarea catre FMI resursele financiare, astfel incat categoriile defavorizate sa nu fie afectate.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#bugetari, #hossu, #liniara, #pensii, #reducere, #salarii , #stiri Bogdan Hossu