Hossu: Guvernul incalca legea prin trimiterea Codului muncii la CES

Marti, 22 Februarie 2011, ora 22:40
1825 citiri
Hossu: Guvernul incalca legea prin trimiterea Codului muncii la CES

Guvernul incalca din nou legea prin trimiterea proiectului de modificare a Codului Muncii la Consiliul Economic si Social fara a fi discutat mai intai in Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, a declarat, marti, presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, informeaza Mediafax.

 

Liderul "Cartel Alfa" a spus ca proiectul de modificare a Codului Muncii primit marti de Consiliul Economic si Social (CES) este aceeasi forma ca cea prezentata vineri de catre Guvern sindicalistilor.


Hossu a mai spus ca Ministerul Finantelor Publice a dat avizul pe forma finala a proiectului Codului Muncii, ceea ce este o premiera, iar ministrul Justitiei nu a dat avizul pe aceasta forma a actului normativ, ceea ce, din punct de vedere tehnic, este "anormal".

Liderul "Cartel Alfa" a adaugat ca Guvernul nu a respectat procedura, astfel ca CES ar trebui sa returneze proiectul Executivului, pentru a fi discutat mai intai in Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii si astfel sa existe un aviz al acesteia.

"Comisia de Dialog Social a fost convocata vineri (18 februarie, n.r.) la Ministerul Muncii, cu doua ore inainte de intalnirea cu premierul care viza modificarile la Codul Muncii.

Sindicatele nu s-au prezentat la aceasta comisie, pentru ca nu avea rost, atat timp cat urma o intalnire cu premierul si deci exista posibilitatea sa fie modificata forma de vineri. In aceasta situatie, discutia din comisie nu a mai avut loc. Este incalcata procedura prin trimiterea proiectului la CES fara avizul comisiei", a explicat liderul "Cartel Alfa".

Potrivit lui Hossu, proiectul de modificare a Codului Muncii trebuie sa stea la CES trei saptamani, apoi, daca nu exista un aviz pozitiv sau negativ, se ia in considerare punctul de vedere al partilor si abia atunci se considera ca s-a respectat procedura.

"Guvernul trebuie sa respecte termenul de trei saptamani in care membrii CES vor dezbate proiectul, apoi, daca CES tot nu se pronunta, se poate renunta la avizul sau, care este unul formal, dar obligatoriu", a mai spus Hossu.

Consiliul Economic si Social analizeaza si avizeaza proiectele de hotarari si de ordonante ale Guvernului si proiectele de lege ce urmeaza a fi prezentate spre adoptare Parlamentului. Initiatorii proiectelor de acte normative si de programe si strategii nationale sau sectoriale au obligatia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.

Potrivit legii in vigoare, Consiliul Economic si Social (CES) este format din 45 membri, cate 15 de la sindicate, patronate si Guvern. Dezbaterile in plen se desfasoara in prezenta a minimum 24 dintre acestia, respectiv cel putin opt de la fiecare parte. In cazul in care nu se poate adopta o hotarare a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate in plenul CES partii care a sesizat acest organism.

Premierul Emil Boc a anuntat, luni, ca liderii coalitiei de guvernare propun asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe Codul Muncii, precizand ca in perioada urmatoare vor avea loc consultari si cu grupurile parlamentare.

El a mai spus ca in perioada urmatoare va mentine si continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele si patronatele si va tine cont de amendamentele parlamentarilor in cadrul procedurii de asumare a raspunderii Guvernului pe Codul Muncii

.

Emil Boc a precizat ca in urma acestor consultari Guvernul va lua decizia finala in privinta asumarii raspunderii.

Confederatiile sindicale sunt nemultumite de prevederile proiectelor privind Codul Muncii si Codul Dialogului Social si au anuntat deja proteste daca Guvernul isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului pentru cele doua acte normative.

Sindicalistii ameninta cu greva generala din prima zi in care presedintele primeste pentru promulgare proiectele Codului Muncii si Codului de Dialog Social.

Totodata, sindicalistii au anuntat ca in 26 februarie, ziua Congresului UDMR, organizeaza un miting la Oradea, din 28 februarie incep actiunile de protest in teritoriu, iar in Capitala, din ziua in care se discuta la Camera Deputatilor proiectul de modificare a Codului Muncii intra in greva de avertisment si picheteaza intrarile in sediile Parlamentului, PDL, UDMR, UNPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#codul muncii, #hosuu, #guvern, #cartel alfa, #modificarile la codul muncii , #stiri Bogdan Hossu