Hossu: e regretabil ca proiectul Codului Muncii nu a fost elaborat de minister

Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 00:12
2022 citiri
Hossu: e regretabil ca proiectul Codului Muncii nu a fost elaborat de minister

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, luni, ca este regretabil ca sub umbrela Ministerului Muncii se lanseaza un proiect al Codului Muncii care nu este elaborat de reprezentantii MMFPS, dar despre care toata lumea crede ca este al institutiei si care duce la conflicte sociale, potrivit Mediafax.

Bogdan Hossu a precizat ca Ministerul Muncii nu sustine proiectul Codului Muncii, spunand ca nu este elaborat de reprezentantii institutiei. Liderul "Cartel Alfa" a adaugat ca la acest proiect trebuie asistati partenerii sociali, pentru a gasi pacea sociala si consensul considerat necesar de catre Organizatia Internationala a Muncii.

Hossu a mai spus ca acest proces nu se poate face repede, ci necesita timp pentru a armoniza propunerile si a gasi solutiile pentru toti partenerii.

"Toate textele inaintate nu provin ca cerinta a partenerilor sociali, ci sunt ale unor persoane sau institutii care le-au centralizat si pe care Ministerul Muncii le-au preluat ca atare.

Ministrul recunoaste ca trebuie facuta o constructie cu patronate si sindicate, singurele abilitate ca impreuna cu Guvernul sa construiasca un cadru legislativ pentru piata muncii.

In acest sens vor fi doua sau trei sedinte prin care sa fie identificate problematici in aplicarea masurilor pentru functionarea corecta economica si sociala pe piata muncii si, in momentul urmator, o comisie de lucru sa analizeze problematicile respctive, sa identifice daca este necesara modificarea Codului Muncii sau modificarea cadrului legislativ de instrumentare propriu-zis", a afirmat liderul "Cartel Alfa".

Hossu a mai spus ca problema concedierilor, despre care patronii spun ca nu pot fi facute decat foarte greu atunci cand un angajat fura sau nu isi indeplineste sarcinile de serviciu, este una de regulament intern al fiecarei institutii, care se poate implementa usor prin contractul colectiv la nivelul unitatii.

"Nu poti reglementa intreg sistemul social pentru incapacitatea punctuala a unui angajator de a-si organiza corespunzator structura interna", a sustinut Hossu.

El a precizat ca din 31 decembrie nu vor mai exista carti de munca, astfel ca trebuie reglementata rapid problema privind evidenta contributiilor de asigurari sociale ale fiecarui salariat, care sa poata fi utilizate in recunoasterea contributiilor respective la pensie.

Hossu a mai spus ca problema legata de somajul tehnic a fost amintita de sindicalisti in discutiile cu reprezentantii Ministerului Muncii pentru "a nu mai repeta greselile din acest an, cand a fost un somaj suplimentar de aproximativ 40.000 de oameni", astfel ca Guvernul sa inteleaga eficienta partajarii si a contributiei somajului tehnic.

"L-am anuntat pe ministru ca exista angajatori care au instiintat deja ITM-urile ca vor disponibiliza angajati din cauza incapacitatii lor economice de a asigura in ianuarie-februarie forma respectiva pentru proprii salariati", a precizat Hossu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#codul muncii, #hossu, #minister, #sindicate , #stiri Bogdan Hossu