Hossu e impotriva vanzarii cotelor de emisii de CO2

Miercuri, 26 August 2009, ora 15:43
1356 citiri
Hossu e impotriva vanzarii cotelor de emisii de CO2

Masurile de atragere de fonduri pe termen scurt, mai ales prin vanzarea cotelor de CO2 de care Romania dispune in urma Protocolului de la Kyoto, nu sunt o solutie potrivita, pentru ca diminueaza sansele de dezvoltare ulterioara a industriei, a spus miercuri presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit NewsIn.

"Am atras atentia ca sunt mai multe masuri legate de strangerea unor bani pe termen scurt, pe care noi le putem intelege, dar care nu intotdeauna sunt justificate si pun sub un mare semn de intrebare perspectiva de viitor, cum este de exemplu vanzarea cotelor de dioxid de carbon. Aceasta inseamna ca Romania nu va mai fi atractiva pentru investitorii straini. Cotele sunt vandute in exterior si aduc bani acum pe termen scurt, dar nu dau nicio perspectiva de dezvoltare economica industriala pe termen lung", a declarat Hossu.

Potrivit proiectului OUG pentru promovarea tranzactiilor verzi, publicat de Ministerul Mediului, Romania ar putea castiga pana in 2015 cel putin doua miliarde euro din vanzarea drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele circa 350 milioane tone CO2 ce-i revin prin Protocolul de la Kyoto.

Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de Romania este de 8% fata de anul de baza 1989, asadar Romania poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone CO2 echivalent intre 2008 si 2012, adica in prima perioada de angajament a protocolului.

Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG, finalizat in martie 2009 si transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de acest fel din 2007, respectiv 152 milioane tone CO2 echivalent, este cu circa 37% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

Liderul sindical a mai aratat ca nici alte masuri din programul anticriza al Guvernului nu sunt cele mai adecvate in acest moment.

"Al doilea lucru este ca apreciem anumite masuri cum e problema fondului de garantare si contragarantare, dar, in acelasi timp, problema noastra este ca masura, de exemplu de creare a unor scheme pentru ajutor de stat pentru intreprinderi mici nu este cea mai convenabila masura. Importanta este dezvoltarea integratorilor care sunt pe teritoriul Romaniei. In spatele lor au intre 50.000 si 200.000 de alti lucratori (...) si in aceste sens trebuie sa gasim mecanismele. Am si dat un exemplu, cum este inlocuirea parcului de vagoane de cale ferata si la care integratorii sunt pe teritoriul Romaniei", a explicat Hossu.

Presedintele Cartel Alfa a reamintit ca Romania s-a angajat fata de Uniunea Europeana sa schimbe parcul de vagoane pentru a creste viteza conform standardului european.

"Investitiile trebuie gandite ca investitii care realmente duc la dezvoltarea pe orizontala a sistemului economic", a adaugat el, mentionand, totodata, ca discutiile cu autoritatile nu s-au referit la disponibilizari, ci despre ideea ca in pachetul de masuri se va reintroduce actul normativ pentru a nu permite cumularea pensiei cu salariul.

"Am spus ca sustinem acest lucru, dar ca trebuie alcatuit un act normativ care sa nu creeze discriminari si sa permita functionarea normala a sistemului", a mai afirmat sindicalistul.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hossu, #cote, #emisii, #co2, #noxe , #stiri Bogdan Hossu