Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hossu: discutiile despre Codul muncii sunt fara sens

Hossu: discutiile despre Codul muncii sunt fara sens

Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat joi, ca in noul Cod al muncii sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, fara reguli care sa impiedice abuzul, desi acest act normativ ar trebui sa fie un sistem care sa protejeze angajatul, informeaza Mediafax.

Bogdan Hossu a declarat, la o dezbaterea privind modificarile Codului Muncii organizata de Grupul de Dialog Social (GDS), la care a participat si premierul Emil Boc, ca regreta ca o astfel de discutie pe Codul muncii are loc dupa adoptarea acestuia, considerand ca este "fara sens".

Liderul sindical a precizat ca in noua lege sunt nenumarate aspecte care prevad liberalizari, iar sindicatele au cerut introducerea unor reguli care sa evite aparitia abuzurilor.


"Codul Muncii trebuie sa fie un sistem de protejare a mecanismelor de protectie a partii slabe, angajatul", a aratat Hossu.


El a criticat prevederile prin care ar urma sa fie sanctionata cu amenda penala sau inchisoare angajarea fara forme legale, precizand ca, in ultimii 20 de ani, in Romania nu s-a aplicat nici macar o singura amenda penala pentru acest lucru.


"Era mai normal sa faceti o amenda fiscala pentru angajatori. Ca asta ii doare pe angajatori cel mai tare", a mai spus presedintele de la "Cartel Alfa".


El a precizat ca niste masuri stricte pentru reducerea muncii la negru si la gri erau necesare, aratand ca in perioada 2009 - 2010 s-a dublat numarul salariatilor inregistrati ca "necalificati" in actualul Contract Colectiv de Munca. "Aproximativ 1,7 milioane de salariati din 4,3 milioane sunt necalificati.


PIB-ul nu se poate face cu o treime de angajati necalificati. Acesti oameni lucreaza la gri.


Potrivit declaratiilor presedintelui Traian Basescu, citand dintr-un raport, sunt peste 1.650.000 de persoane care lucreaza la negru, iar 1.750.000 dintre lucratori erau, in 2009, asistati social", a aratat Hossu. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1347 ori
Citeste mai multe desprebogdan hossu codul muncii angajati