Hossu: bugetarii ar putea primi salarii mai mici

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 13:17
1361 citiri
Hossu: bugetarii ar putea primi salarii mai mici

Institutiile publice ar putea plati salarii chiar mai mici angajatilor pe Legea unitara a salarizarii, pentru ca lipsesc normele de aplicare ale legii si trebuie data o Ordonanta in acest sens, a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Sunt probleme de aplicare a legii. Ieri (miercuri n.r.) s-a cerut la Comisie clarificarea situatiei, respectiv cum vor putea fi platiti salariatii, intrucat nu exista norme de aplicare a Legii unitare de salarizare", a spus Hossu.

"Din cauza excesului de zel, este posibil ca in unele sectoare bugetare sa se dea salarii mai mici angajatilor, pentru a evita neincadrarea in plafonul de cheltuieli. De exemplu, nu se stie ce se intampla cu noii angajati, cum vor putea fi platiti acestia sau cum se va face plata sporului de vechime, care creste de la 10% la 15%", a adaugat el.

Liderul Cartel Alfa a precizat ca in aceasta saptamana au fost organizate intalniri intre Ministerul Muncii si reprezentantii sindicatelor din diferite ramuri ale sectorului bugetar, pentru a se pune de acord asupra unor norme ce urmeaza a fi introduse intr-o Ordonanta de Urgenta care sa modifice legea.

La randul sau, reprezentantul BNS, vicepresedintele Publisind Mihaela Neacsu, a precizat jurnalistilor ca lipsa normelor de aplicare a legii unitare ar putea intarzia plata angajatilor din sistemul bugetar in luna ianuarie.

Reuniunea Comisiei bipartite de la ora 11:00 a fost suspendata, sindicalistii din Politie precizand ca reprezentantii Ministerului Muncii au plecat la discutii la Ministerul Finantelor. De asemenea, intalnirea cu reprezentantii Justitiei, programata pentru ora 13:00, a fost anulata.

Intre timp, intalnirea de la Ministerul Finantelor s-a incheiat, iar un reprezentant al Ministerului Muncii, prezent la intalnire, a precizat pentru NewsIn ca ordonatorilor principali de credite le-a fost prezentata modalitatea de aplicare a Legii unitare, cu mentiunea ca deocamdata nu este nevoie de o ordonanta pentru a putea plati salariile bugetarilor.

Legea unitara a salarizarii din sistemul bugetar a intrat in vigoare in 1 ianuarie 2010, insa actul normativ prevede ca se pot aduce imbunatatiri legii timp de sase luni, in cadrul unei comisii bipartite. Propunerile finale ale comisiei pentru imbunatatirea Legii unitare de salarizare vor fi inaintate spre aprobare guvernului, cel mai probabil in luna iunie.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#hossu, #bugetari, #salarii, #legea, #unica , #stiri Bogdan Hossu