Consiliul pentru IMM-uri: Proiectul Codului Muncii este echilibrat

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 13:37
1754 citiri
Consiliul pentru IMM-uri: Proiectul Codului Muncii este echilibrat

Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca varianta de modificare a Codului Muncii propusa de Guvern ii multumeste "in esenta", fiind un proiect echilibrat si cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piata muncii, desi considera ca mai sunt aspecte care trebuie schimbate.Reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri spun ca varianta de modificare a Codului Muncii propusa de Guvern ii multumeste "in esenta", fiind un proiect echilibrat si cu elemente care aduc un grad mai ridicat de flexibilizare pe piata muncii, desi considera ca mai sunt aspecte care trebuie schimbate, relateaza Mediafax.

"Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentru angajatori sau doar pentru angajati si contribuie la o flexibilizare a relatiilor de munca.

In esenta ne multumeste acest proiect pentru ca ne apropiem mai mult de practica din Europa care creeaza conditii de crestere economica.

Desigur ca mai sunt o serie de aspecte care trebuie reglate, iar Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR, n.r.) are un set de propuneri de imbunatatire ale reglementarilor privind angajatorii", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Nicolescu mentioneaza ca este necesara imbunatatirea dispozitiilor Codului Muncii si a reglementarilor privind piata muncii, avand in vedere existenta numeroaselor bariere birocratice, a procedurilor greoaie de angajare si concediere, un grad exagerat de protectie avand ca efect descurajarea ocuparii si afectand competitivitatea, fara promovarea corespunzatoare a interesului pentru formare profesionala si perfectionare continua, pentru mobilitate teritoriala si profesionala.

"Angajatorii trebuie sa isi poata stabili in mod just si onest propria politica de personal, tinand cont de situatia economica instabila si de dificultatile cu care se confrunta", a aratat Nicolescu.

In acest sens CNIPMMR solicita mentinerea in cuprinsul Codului Muncii a principiilor de organizare si functionare a patronatelor, fara modificarea denumirii lor in organizatii de angajatori si fara abrogarea dispozitiilor actuale si mentinerea reglementarilor privind scopul CES.

Totodata, reprezentantii IMM-urilor solicita mentinerea definitiei actuale a conflictelor de munca si neincluderea in aceasta sfera a conflictelor care vizeaza interese sociale ale salariatilor, care vor genera efecte grave atat asupra angajatorilor bugetari, cat si privati, precum si eliminarea modificarii cresterii cu 5 zile lucratoare a duratei preavizului acordat de angajator in cazul concedierii colective, in special pentru IMM-uri, cu mentinerea unui termen echivalent pentru preavizul in cazul demisiei.

Alte propuneri vizeaza mentinerea suspendarii contractului individual de munca ca sanctiune disciplinara, dar si imbunatatirea reglementarilor normarii muncii, cu stabilirea institutiei publice din Romania competenta sa informeze angajatorii cu privire la continutul normativelor existente si sa le publice.

"Imbunatatirea cadrului legal privind relatiile de munca, prin eliminarea barierelor birocratice si reducerea fiscalitatii asupra locurilor de munca va contribui la cresterea competitivitatii, cu efecte pozitive asupra ocuparii (infiintarii de noi locuri de munca si mentinerii celor existente in prezent), mai ales in contextul socio-economic actual, marcat inca de criza financiara si de un somaj ridicat , in conditiile in care Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru anul 2011 o rata a somajului de 8%, aferenta unui numar de 720.000 de persoane fara un loc de munca, dintre care doar 435.000 indemnizate", au mai adaugat reprezentantii CNIPMMR.

Guvernul negociaza in prezent cu partenerii sociali proiectul de Cod al Muncii propus de Executiv, ultima intalnire avand loc joi.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus ca in intalnirea de joi cu premierul au fost acceptate 17 propuneri de modificare a Codului Muncii formulate de partenerii sociali, in timp ce alte trei au ramas in discutie.

Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizeaza perioada de preaviz, care sa fie 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 30 de zile pentru cele de conducere, precum si cea care se refera la perioada de stagiu pentru absolventi la angajare, a precizat Hossu.

Guvernul propusese, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Una dintre cele trei propuneri ramase in discutie se refera la contractele pe perioada determinata, partenerii sociali propunand ca acestea sa fie "de regula" de doi ani si, in cazuri exceptionale, sa poata fi extinse si la trei ani, dar doar cu acordul scris al angajatului.

O alta propunere se refera la perioada de proba, sindicatele propunand ca aceasta nu depaseasca 90 de zile, fie ca este vorba de functie de executie sau de conducere, si sa fie reglementata prin Contractul colectiv de munca. A treia propunere ramasa in discutie se refera la modul de aplicare a Contractelor colective de munca, a mai spus liderul "Cartel Alfa".

El a precizat ca sunt unele propuneri pe care premierul nu vrea sa le accepte, dar acestea nu au mai fost exemplificate in intalnirea de joi, urmand sa fie anuntate ulterior. Hossu a mai spus ca in zilele urmatoare va avea loc o noua runda de discutii la Guvern cu sindicatele si patronatele, dupa care vor avea loc intalniri cu partidele politice, apoi din nou cu partenerii sociali.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat ca premierul vrea sa introduca proiectul de modificare a Codului Muncii in Parlament, pe circuitul normal, nu prin asumarea raspunderii. Sindicatele au prezentat premierului si un raport privind flexibilizarea companiilor din statele membre UE, din care rezulta ca Romania se afla la mijlocul clasamentului, spunand ca in acest context nu inteleg urgenta in modificarea Codului muncii. Hossu a adaugat ca FMI a reafirmat ca nu este interesat de modificarea Codului Muncii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#codul muncii, # modificarea codului muncii, # piata muncii , #stiri Bogdan Hossu