Coalitia ia in calcul posibilitatea adoptarii Codului Muncii prin asumarea raspunderii

Luni, 14 Februarie 2011, ora 14:42
1359 citiri
Coalitia ia in calcul posibilitatea adoptarii Codului Muncii prin asumarea raspunderii

Liderii partidelor de guvernamant analizeaza posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe noul Cod al Muncii, insa o decizie finala urmeaza sa fie luata la reuniunile urmatoare.

"Exista posibilitatea asumarii raspunderii ca una din variantele de adoptare, dar inca nu s-a decis nimic", a declarat pentru NewsIn deputatul din partea comunitatii germane, Ovidiu Gant. Acesta a precizat ca decizia definitiva nu poate fi luata atata vreme cat documentul in sine nu a fost inca definitivat. In cadrul sedintei de luni a coalitiei, ministrul Muncii Ioan Botis a prezentat o informare asupra stadiului discutiilor privind legislatia muncii, aratand ca problema contractului colectiv de munca ramane inca una litigioasa in raport cu partenerii sociali.

In schimb, pedelistul Gheorghe Flutur a negat ca s-ar fi pus problema asumarii.

"Nu am discutat acest lucru, nu s-a discutat in acest sens. E urgent, Codul Muncii este un capitol foarte urgent, dar nu am discutat despre asumare", a spus Flutur.

Acesta s-a marginit sa spuna ca premierul si ministrul Muncii trebuie sa finalizeze proiectul in timpul acestei saptamani.

"A fost mandatat primul-ministru si ministrul Muncii sa finalizeze proiectul de Cod al Muncii saptamana aceasta avand in vedere, in primul rind, flexibilizarea pietei muncii in Romania, atat de necesara pentru angajat dar si pentru angajator", a declarat vicepresedintele PDL.

Partenerii sociali au finalizat, vineri, discutiile cu premierul Emil Boc si cu ministrul Muncii Ioan Nelu-Botis, pozitia sindicatelor si a patronatelor fiind aceea a necesitatii mentinerii contractului colectiv de munca la nivel national.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a sustinut ca partenerii sociali au pledat pentru mentinerea acestuia, cu exceptia Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, dar si a ministrului Botis.

"Toti ceilalti parteneri sociali au spus ca exista o nevoie clara de a contractului colectiv de munca unic la nivel national si ca trebuie sa existe contracte colective pe ramuri de activitate care trebuie sa reglementeze piata muncii pentru a nu crea un dumping social", a declarat Hossu.

Presedintele UGIR 1903 Cezar Coraci a sustinut ca Botis cere o dereglementare totala a pietei fortei de munca, pas pentru care Romania nu este pregatita.

#adoptare Codul Muncii, #asumarea raspunderii, #piata muncii, #contract colectiv de munca , #stiri Bogdan Hossu